Det här är viktigast när bostadsrättsinnehavare får välja

Vilka gemensamma ytor önskar du helst i din förening? Det var frågan som SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum lät ställa till landets bostadsrättsägare i sin senaste rapport. Sett till svaren så föredrar många att både träna och äta med sina grannar. Däremot så är behovet för gemensamma kontorslokaler något som få upplever som stort, pandemin till trots.

Gemensamma lokaler och ytor i en bostadsrättsförening är till för att höja levnadsstandarden för dess medlemmar och samtidigt bidra till en bättre gemenskap i grannskapet. När SBC frågade landets bostadsrättsägare vilka gemensamma ytor de önskar sig allra mest i sin förening svarar 33 procent att de skulle vilja ha ett delat gym. Strax därefter hamnar gästbostad högst upp på önskelistan, något som hela 28 procent önskar. Nästan lika många, 26 procent, vill ha en grillplats och var fjärde bostadsrättsägare önskar sig en gemensam bastu att dela med sina grannar.

– Vi har på senare tid sett att gemensamhetslokaler blivit alltmer populärt och på SBC får vi dagligen ta emot frågor från föreningar som går i tankarna att göra om lokaler till mer gemensamt anpassade ytor. Pandemin kan självklart vara en förklaring till detta. Det finns onekligen ett ökat behov av att umgås med sina grannar och lära känna de man har i sin närhet, säger Marie Östlund, Bostadsrättsspecialist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Hemodling av frukt och grönt är ett stort intresse för många svenskar och i Sveriges Bostadsrättsrapport svarar 15 procent att de önskar sig allmänna odlingslådor. Något som däremot förvånansvärt få verkar vara intresserade av är ett så kallat coworking-space. Pandemin och hemmakontor till trots så är det enbart sex procent som svarar att de skulle vilja ha en kontorsanpassad yta att dela med sina grannar.

– Det ska bli intressant att se hur resultatet kommer att förändras i framtiden. Mest spännande tycker jag det ska bli att följa utvecklingen av gemensamma hemmakontor. De hamnar långt ner på listan i årets undersökning men dessa kan komma att bli vanligare efter pandemin när behovet av flexibla kontorsalternativ förväntas öka, fortsätter Marie Östlund.

Topp 10 – Gemensamma ytor som bostadsrättsinnehavare helst vill ha

  1. Gym
  2. Gästbostad
  3. Grillplats
  4. Bastu
  5. Pool
  6. Odlingslådor
  7. Postpaketrum
  8. Coworking-space
  9. Kylrum
  10. TV-rum

Källa: SBC

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega