Sanna Wolk är jurist och medgrundare till NU: Nolla Utanförskapet. Hon uppmanar fastighetsägare att vara långsiktiga i sina insatser i utanförskapsområden och att samarbeta med de lokala föreningarna.
Jordbro. Ett område som präglas av skjutningar, skadade och döda. Ett område som många håller dig borta från. Ett område som många bor i. Ett område där barn och ungdomar växer upp. Men hur skapar vi ett bra område? Hur gör vi för att barnen och ungdomarna i Jordbro inte blir morgondagens kriminella? Hur hjälper vi dem att i stället uppfylla sina drömmar?
Stängda lokaler i centrum
Jordbro centrum. Det var mitt första möte med Jordbro en vacker sensommardag för 5 år sedan. Det var ett rätt öde centrum jag gick igenom. De flesta lokalerna var stängda. Det var ett centrum utan viktiga samhällsverksamheter; som post, bank, livsmedelsaffär med mera. Ett centrum som hade en lite rund plantering med några gula blommor – inhägnad med ett metallstängsel.
Smal asfaltsväg är ”gränsen”
Samma dag var jag också i Haninge Centrum som ligger en liten bit bort. Ett centrum med öppna affärer och med alla viktiga samhällsfunktioner. Planteringarna var färgglada, frodiga, välvårdade och inte inhägnade. Det är bara en rätt smal asfaltsväg som är ”gränsen” mellan områdena runt Jordbro och Haninge centrum. På ena sidan finns hus med fina trädgårdar, på den andra sidan flervåningshus. Det är en väg som inte många går över, för att gå från det ena området till det andra.
Rikta fler insatser mot unga
Vad kan vi göra? Kan vi bryta den negativa trenden i Jordbro och skapa samma positiva miljö som präglar området kring Haninge Centrum? Ja, det är jag helt övertygad om att vi kan! Och jag är helt övertygad om att vi behöver ha fler insatser som riktar sig mot de unga, särskilt de som är runt 10–12 år. Unga som ska känna att de är sedda och hörda, känna att det finns andra vägar att slå in på. Och att de kan påverka sin närmiljö och skapa förutsättningar för att barnen och ungdomarna i Jordbro ska få en positiv social tillhörighet. Det är en viktig nyckel för att komma in i samhället och med tiden i arbetslivet.
”Släcka-brand-insatser”
Det är ingen tvekan om att många vill hjälpa. Ja, jag ser och hör att det görs många insatser i Jordbro. Men tyvärr har de många gånger inte ett långsiktigt perspektiv, utan är snarare ”släcka-branden-initiativ”. Initiativ som inte heller är förankrade hos de som bor och redan verkar i Jordbro. Och det kostar i längden mer.
Tänk långsiktigt!
Jag tror att här behöver vi ta ett steg extra! Jag tror att vi gör mest nytta med ett långsiktigt tänk – att göra något kontinuerligt och under lång tid. Då kan vi få en positiv utveckling. Så ställ dig ofta frågorna när du hjälper till: Vad vill jag egentligen? Hur långsiktiga är jag?
Olika insatser för olika områden
”One size fits all” finns inte heller för de olika utanförskapsområdena! Alla är olika, med skilda problem. Det behövs helt enkelt olika insatser. Och för att förstå ett områdes problematik behövs lokal förankring. Jag menar att fokus ska ligga på de lokala krafterna, se vad de lokala krafterna faktiskt gör.
Arbeta med lokala krafter
Så träffa föreningarna i området och utvärdera deras jobb med barn och ungdomar, deras värdegrunder och inled samarbete med föreningar som gör skillnad lokalt. Långsiktig skillnad.
Jag uppmanar fastighetsägarna, företagen och politikerna i Jordbro att arbeta nära med de lokala krafterna.
Som exempelvis Vägen Ut, Vi Unga, Jordbro United och FreeZone Haninge. Initiativ som arbetar långsiktigt, drivs av lokala personer som känner både ungdomarna, området och villkoren för att växa upp i en utsatt miljö.
Sanna Wolk
redaktionen@forvaltarforum.se
Sanna Wolk är jurist och professor, som är medgrundare till NU: Nolla Utanförskapet. Nu: Nolla Utanförskapet hjälper ungdomar från utsatta områden till en långsiktig väg in i arbetslivet. Arbetet görs tillsammans med företag som vill ta ett socialt ansvar.