Sök stöd till effektivare energianvändning

Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kan söka stöd till energieffektivisering ur Bra Miljövals Energieffektiviseringsfond. Byte eller energireparation av fönster, tilläggsisolering och effektivare ventilation är några saker som kan ge stöd.

Tack vare el märkt Bra Miljöval har de senaste tio åren delat ut 218 miljoner kronor avsatts i fonder som stöder till miljöprojekt och energiförbättrande åtgärder.

Klara klimatmålet
Alla energibolag som säljer miljömärkt el avsätter pengar till Energieffektiviseringsfonden varje år. Beloppet grundar sig på hur mycket el märkt Bra Miljöval deras elkunder köpt.

År 2019 gick alla pengar i fonden åt, men det är ovanligt. Oftast räcker pengarna till de ansökningar som kommer in under året.

– Energieffektivisering är viktigt för att klara klimatmålet, säger Kim Blomster, produktansvarig Bra Miljöval Elenergi. Det är meningen att alla pengar i fonden ska komma till nytta för miljön och klimatet.

Fönster och isolering
Nya fönster, tilläggsisolering, effektivare ventilation och styr- och reglersystem är sådant som uppmuntras särskilt. Men även exempelvis byte av belysning, vitvaror eller kontorsutrustning kan få stöd.

Stöd upp till 50 procent
Stödet kan uppgå till cirka 30–50 procent av investeringen men utgör oftast cirka 30 procent. Det finns inget minimikrav för hur mycket som måste sparas, utan det avgörs från fall till fall.

– Dessutom ser vi gärna att företagen använder produkter från Top Ten, Naturskyddsföreningens lista över Sveriges energieffektivaste produkter just nu.

Även för värme och effekt
Hittills har det bara gått att söka stöd för åtgärder som minskar elanvändningen men framöve ska det också gå att få stöd för besparingar av värmeenergi och effekt.

Mycket pengar i fonden
Flera energibolag hanterar sina energieffektiviseringsfonder själva. Ett av dem är God El där Anna Quarnström är hållbarhetsutvecklare.

– Vi har mycket pengar i fonden som vi vill ska jobba och göra nytta. Därför hoppas vi att fler fastighetsägare ska söka stöd för energieffektiviserande åtgärder.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Läs mer om hur du söker stöd här  

Energieffektivaste produkterna just nu 

Energibolag som också delar ut stöd ur Bra Miljövals Energieffektiviseringsfond

För att ansöka om stöd hos dessa behöver man vara kund där. För att söka stöd ur Bra Miljövals fond krävs att man använder Bra Miljövalmärkt el.

  • Eon Energilösningar
  • Energi Försäljning Sverige
  • Entelios
  • Elkraft Sverige
  • Fortum Markets
  • God El i Sverige
  • Vattenfall
  • Värnamo Energi
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega