Försenad start för coliving

– Coliving blir en testbädd, säger Emmelie Sjögren på Stena Fastigheter.

Stena Fastigheter är ett av väldigt få svenska bostadsbolag som satsar på coliving. Men bolagets satsning på nya boendeformen tar lite längre tid än planerat.

Stena Fastigheters målsättning att ha 700 coliving-bostäder 2024 har ändrats.

– Vi var ganska offensiva i vår tidplan, men det har dragit ut på tiden. Det är en helt ny boendeform så bygglovsfrågorna har tagit mer tid än planerat. Vi fortsätter komplettera våra områden med en reviderad plan om 500 coliving-bostäder inom de kommande åren, säger Emmelie Sjögren, projektledare för We Share som Stena Fastigheters coliving kallas.

Långsiktig satsning
Hur tror Emmelie Sjögren att coliving kommer att utvecklas i framtiden i Sverige?

– Jag tror att intresset för coliving finns inom en mindre målgrupp idag och fler målgrupper kommer att få upp intresset för denna nya boendeform. De närmaste åren kommer det poppa upp fler koncept för coliving i Sverige. För vår del är We share en långsiktig satsning på en boendeform som kompletterar våra övriga erbjudanden.

Åtta nya coliving
Nya coliving-bostäder hos Stena Fastigheter ska bli klara inom de närmaste två åren och kommer att finnas i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Två av dessa kommer att finnas i nyproducerade hus, ett i Stockholm som ska bli klart 2022 och ett i Göteborg som ska bli klart 2023. Ytterligare sex coliving kommer att finnas i befintliga hus i Stockholm, Göteborg och Malmö som byggs om och ska vara klara 2022.

Smartare boende
Boendeformen coliving har många fördelar. Att flera hyresgäster bor tillsammans och samutnyttjar vissa ytor kan minska bostadsbristen och vårt klimatavtryck. Studier har också visat att coliving är en bra boendeform för att minska problemet med ensamhet.

Samtidigt ger det fastighetsägare möjligheter att utveckla nya affärsmodeller inom delningsekonomin.

Testbädd för nya tjänster
Erfarenheterna från coliving-bostäderna ska ge Stena Fastigheter kunskap om kundernas behov och önskemål för att utveckla nya kringtjänster för framtidens boende. Och då talar vi inte bara om tjänster för coliving-boende, utan för alla bolagets hyresgäster.

– Coliving blir en testbädd för att utveckla nya tjänster, säger Emmelie Sjögren.

Det kan till exempel handla om att erbjuda städning, möblering, ren och snygg sopsortering, tillgång till fritidsprylar, gemensamhetslokal, gym, transportlösningar, leveranser och funktioner för att främja en hållbar livsstil.

Lärdomar från Järfälla
I dagsläget har Stena Fastigheter bara ett coliving-boende i ett hyreshus i Järfälla utanför Stockholm. Här byggdes en större lägenhet om till åtta coliving-bostäder och inflyttning skedde 2019.

Emmelie Sjögren berättar att erfarenheterna från Järfälla har lärt Stena Fastigheter en hel del om hur man ska utforma framtida coliving-bostäder.

– Vi har lärt oss hur utrymmena används av de boende och det stämmer hyfsat med våra modeller. Men det som skiljer är att de boende vill ha mer möjlighet att sätta sin egen prägel på bostaden. Till exempel vill man inte ha en madrass i sängen, utan man vill välja sin egen madrass. Det är en hygienfaktor, men man kanske också vill ha en speciell madrass.

Idag är intresset för coliving störst bland unga vuxna.

Växande målgrupp
Vilken är målgruppen som Stena Fastigheters coliving riktar sig till?

– Nu i början är det mest unga vuxna som är intresserade. Men på sikt riktar vi oss till alla grupper. Coliving kan ju passa för många olika faser i livet. Vi har till exempel tittat på ett hus i Göteborg där vi kan ha en familjevåning överst och en lekyta för barnen i bottenvåningen.

I coliving-bostäderna i Järfälla som har ganska stora rum bor till exempel inte bara ensamma personer, utan också unga par.

Ny yrkesroll i bolaget
Hur fungerar coliving för de som ska förvalta husen? Enligt Emmelie Sjögren har det fungerat bra i Järfälla. Men ansvaret för kringtjänster, till exempel städning, ligger på en ny yrkesroll i bolaget.

– I coliving-boenden har vi en ”community manager” som fungerar ungefär som en fastighetsvärd som arbetar med enheterna och har direkt kontakt med kunderna.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega