Aktivt arbete mot lägenhetsfusk i Sollentuna

Ett metodiskt och förebyggande arbete mot olovlig andrahandsuthyrning har visat på stor effekt för Sollentunahem vilket i sin tur gynnar de bostadsköande som hoppas på en lägenhet. Under 2020 kunde Sollentunahem frigöra hela 97 lägenheter tack vare tips och identifiering av otillåten andrahandsuthyrning. 

Tryggheten i bostadsområden påverkas av många olika delar. Såsom att veta vilka grannarna är, att inte bli störd i sitt hem och att veta vilken hyra som ska betalas. För Sollentunahem har trygghetsfrågorna högsta prioritet och en heltidsresurs arbetar aktivt med att minimera antalet olagliga andrahandsuthyrningar.

– Vi märker att detta arbete har gett mycket goda resultat. Det är högsta prioritet med trygghetsfrågor inom kommunen, och där ingår det att komma åt otillåten andrahandsuthyrning, säger Maria Stockhaus, styrelseordförande i Sollentunahem. 

För Sollentunahem är det viktigt att skapa förståelse för vikten av att betala sin hyra i tid. Sedan hösten 2020 arbetar ytterligare en bosocial utredare med att förhindra att hyresgäster hamnar hos inkasso. Detta görs genom en personlig kontakt med hyresgäster som riskerar att halka efter i sin hyresinbetalning. 

– Innan vi startade tjänsten hade vi mellan 140 och 200 ärenden per månad som gick vidare till inkasso. Vi har minskat antal ärenden med mer än 80 procent, 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega