Innehåll från EgainAnnons

5 steg som tar dig mot dina uppsatta energimål

Klimatfrågan är utan tvekan är en av vår tids stora utmaningar. För att nå de uppsatta klimat- och energimål som vi satt fram till 2030 och 2050 krävs att alla aktörer – samhälle, företag och konsumenter – aktivt verkar för att minska sitt koldioxidavtryck.

Byggnader står för 40 procent av energianvändningen och 36 procent av utsläpp av växthusgaser från energianvändning inom EU. Renoveringstakten för byggnader i EU är dessutom väldigt låg och det är så lite som 1 procent av renoveringar som faktiskt förbättrar byggnaders energiprestanda.

För att nå målen krävs att vi alla ställer om vanor och processer. Att många företag i Norden tar detta på stort allvar råder det ingen tvekan om. Ambitiösa energimål är en utmaning inom fastighetsbranschen med mål på EU- och Sverigenivå. Sveriges Allmännytta har här gått steget ännu längre, först genom Skåneinitiativet –20 procent 2016 (2007) och nu Klimatinitiativet med målet att nå –30 procent energianvändning till 2030 (2007).

– Efter att ha varit i branschen i över 30 år har jag på nära håll kunnat se den enorma utveckling som skett på miljö- och energisidan, och det är häftigt att se hur en hel bransch verkligen kan samlas kring ett gemensamt mål och skriva under på att man vill spara energi. Sen kan det skilja mellan olika bolag hur ambitiösa man är och vilken väg framåt man tycker är den bästa, men att den grundläggande viljan finns där är ju viktigt, säger Martin Eksberg, Head of Business & Customer Success på Egain Group.

Vilka är möjligheterna och i vilken ordning bör man arbeta?
Allt eftersom efterfrågan på energitjänster och energirådgivning har ökat spelar även digitaliseringen en allt större roll där det idag finns synergieffekter i korsningen där energi möter Proptech som inte fanns för 10 år sedan. De flesta fastighetsbolag arbetar med att på något sätt minska sin energianvändning genom diverse energibesparande åtgärder. Det kan handla om allt från enkla punktinsatser till stora långa utredningar och systematiska arbetssätt.

– Det finns många där ute som är oerhört framåt och drivande och som i princip redan har nått de uppsatta klimatmålen vilket är jättebra. Det finns dock en stor spridning på marknaden där det även finns många som ännu inte kommit så långt, och som står och funderar lite på hur man skall komma igång, och vilka vägar man skall ta, säger Martin Eksberg.

Det finns många vägar framåt för de som vill påbörja sitt arbete mot energimålen, eller för de som kommit en bit på vägen och som vill ta nästa steg. Egain har tagit fram en guide som visar hur du, som sitter med dessa frågor, kan arbeta för att nå målen. Guiden bygger på ett systematiskt effektivt arbetssätt där du kan tar vara på digitala lösningar för att lyfta sitt eget miljö- och energibete både strategiskt och operativt.

Här kan du ladda ner guiden

Unik möjlighet!
Onsdagen den 17 februari genomförs ett webinarie där representanter från Egain går igenom denna 5-stegsprocess mer djupgående. Webinariet gästas även av Lars-Göran Andersson, Drift- och Servicechef på AB Sollentunahem som delar med sig av sina erfarenheter av framgångsrikt energiarbete under drygt 10år på Sollentunahem, där de redan år 2014 klarade Skåneinitiativets mål på –20 procent, och 2020 fick utmärkelsen ”bästa klimatinitiativet i kategorin Energieffektivisering” inom Sveriges Allmännytta.

– I samband med webinariet erbjuder Egain en kostnadsfri workshop, för att tillsammans med dig som fastighetsägare se över ditt fastighetsbestånd och hur mycket synergierna vid digitalisering påverkar verksamheten, där slutprodukten är ett affärsförslag baserat på en gemensam upprättad investeringskalkyl.

Anmäl dig till webinariet den 17 februari

Boverket: ”EU:s renoveringsvåg ska fördubbla renoveringstakten i Europa de kommande tio åren”

 

 

Bli den första att kommentera "5 steg som tar dig mot dina uppsatta energimål"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega