Ersättning vid nedstängning måste fastställas i lag

Om regeringen eller en myndighet stänger ned hela eller delar av ett köpcentrum, galleria eller ett varuhus har fastighetsägare som drabbas rätt till kompensation. Det följer av grundlagens egendomsskydd. Regeringen måste omgående fastställa denna ersättningsrätt i lag skriver Fastighetsägarna i ett öppet brev till samtliga riksdagspartier.

Den nya covid-19-lagen som började gälla 10 januari 2021 ger regeringen och myndigheter långtgående befogenheter att stänga hela eller delar av ett köpcentrum eller en galleria. I praktiken skulle en nedstängning innebära ett näringsförbud för såväl lokalhyresgäster som fastighetsägare.

– Vi förstår att regeringen vill förbereda sig för att kunna vidta kraftfulla åtgärder för att hindra en ökad smittspridning av covid-19, men en nedstängning får bara vara det sista alternativet staten tar till när andra mindre ingripande åtgärder använts och inte gett effekt, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Grundlagen säger att fastighetsägare har rätt till både skydd av sin egendom och rätt till ekonomisk ersättning om regeringen eller myndigheter inskränker användningen av en fastighet, till exempel använder covid-19-lagen för att stänga hela eller delar av ett köpcentrum.

– Fastighetsägare kan inte som andra företag kompenseras med ett omställningsstöd som är avsett att täcka hyreskostnader. För att uppfylla rätten till ersättning enligt grundlagen behöver regeringen ta fram ett särskilt stöd för åtgärder enligt covid-19-lagen. Kompensationen till fastighetsägare kan förslagsvis ha sin utgångspunkt i ersättningsreglerna vid expropriation och liknande tvångsåtgärder, säger Anders Holmestig.

Fastighetsägarnas har i sitt remissvar på covid-19-lagen framfört det egendomsskydd som fastighetsägare har och rätten till ersättning vid inskränkningar. Kravet på ersättning fick gehör av riksdagen i ett så kallat tillkännagivande till regeringen. Regeringen har utlovat att företag som drabbas av eventuella begränsningar eller nedstängningar enligt covid-19-lagen ska kompenseras.

– Nu måste regeringen skyndsamt ta fram en lag som slår fast rätten till ersättning för fastighetsägare och andra företag vid en eventuell nedstängning. Fastighetsägare har under pandemin gett stora anstånd och hyresrabatter. Nu måste regeringen agera för att minska den ekonomiska risken för fastighetsägare genom att lagstifta om rätt till ersättning vid en eventuell nedstängning, säger Anders Holmestig.

Källa: Fastighetsägarna

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega