Digital byggprocess – Praktiska erfarenheter från Malmö

Kvarteret Triton i Malmö.

Intresset för digitalt byggande ökar. Hur går det till och vilka är utmaningarna? På ett seminarium presenterades erfarenheter från två pågående byggprojekt i Malmö: kvarteret Triton och Malmös nya sjukhusområde.

Digitalisering i byggprocessen, BIM, kommer med stora potentiella fördelar: effektivare arbetsprocesser, högre kvalitet och lägre kostnader. Men för att lyckas måste teknik, metoder och arbetssätt och in i ett tidigt skede i projekteringen.

– Ju bättre vi lyckas implementera digitala arbetsmetoder desto fler inblandade blir nöjda, projektörer, byggare och kunder. Men den stora utmaningen är att överföra digitaliseringen till byggnationen, sade Hugo Jystrand på Veidekke.

Driver digitalisering för kvarteret Triton
Hugo Jystrand var en av föredragshållarna när intresseorganisationen BIM Alliance arrangerade frukostseminarium om digitalt byggande. Han arbetar som digitaliseringsledare på Veidekke, och har drivit flera papperslösa byggprojekt. Men han märker fortfarande av ett motstånd.

– Det är rätt många platschefer genom åren som kommit och klappat mig på axeln. De har muttrat och pratat om fysiska ritningar och ”så har vi alltid gjort”: Men då är det inte en fråga om digitalisering, det handlar om att ändra beteende, konstaterade Hugo Jystrand.

Veidekke är totalentreprenör för kvarteret Triton i Malmö hamn, där Lantmännen bygger ett kontorshus och ett bostadshus – vardera om cirka 10 000 kvadratmeter. Produktionen är igång och inflyttning påbörjas 2022. Hugo Jystrand har drivit arbetet med digitalisering genom byggprocessen.

Fysiska möten fortfarande viktigt
Veidekke försöker minimera kortare möten och istället låta arkitekter, entreprenörer och andra aktörer träffas och arbeta tillsammans längre perioder, hela dagar – metoden kallas ICE, Integrated Concurrent Engineering, och har sitt ursprung i amerikanska NASA.

– Det är viktigt att aktörerna träffas fysiskt. Det har varit svårare nu sedan coronapandemin hindrade, men vi har försökt att både träffas digitalt och fysiskt.

Digital samordning i komplext sjukhusbygge
Arbetet med det nya sjukhusområdet i Malmö är ett av de största byggprojekten i Sverige. Konsultföretaget Projtools ansvarar för den övergripande informationssamordningen; rutiner, manualer och mallar.

– Vi har jobbat med informationssamordning för projektets alla delar. Det handlar om allt från dokumenthantering och övergripande modeller till VR-visningar och överlämningar, sade Gunilla Qvarnström, vd för Projtools.

Gemensam digital miljö säkrar samarbete
När det nya området står inflyttningsklart 2024 kommer det att bestå av totalt 135 000 kvadratmeter vård- och servicebyggnader och dessutom ny teknisk infrastruktur. I ett så komplext byggprojekt är en helt avgörande framgångsfaktor att skapa en gemensam digital miljö, både inom byggherreorganisationen och externt med projektörer och entreprenörer, konstaterade Gunilla Qvarnström.

– Den största utmaningen är att skapa förutsättningar för samarbete, för de olika delprojekten och mellan alla inblandade aktörer.

Förvaltare med tidigt
Gunilla Qvarnström ingår, tillsammans med tre kollegor, i byggherreorganisation, som består av cirka hundra personer och leds av Regionfastigheter i Skåne. Tydliga kravställning är viktigt. Det bidrar till spårbarhet och möjligheter att vid inflyttningen följa upp hur man uppfyller uppsatta mål.

En annan viktig uppgift är att säkra leveranser till produktionen och att redan i ett tidigt skede involvera de framtida verksamheterna och förvaltarna, enligt Gunilla Qvarnström.

– Vi har bland annat granskat dörrar i VR-miljöer. Då har förvaltare, lokalplanerare och verksamheter kunnat sitta med. En dag ska dörrarna driftas.

Då är det viktigt att förvaltarna varit med i diskussionen från början.

Text: Henrik Lundström
redaktionen@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega