Så blir framtidens kontor om medarbetarna får välja

Hela 87 procent av Sveriges kontorsanställda vill helt eller delvis arbeta på kontor även i framtiden. Däremot ställs nya krav på ökad flexibilitet, smartare arbetsformer, större variation och bättre utformning av lokaler och miljö.

Detta framgår av en färsk opinionsundersökning där ett tvärsnitt av svenska folket berättar hur de ser på framtidens arbetsplats. Materialet spänner över allt från de kontorsanställdas syn på kontorets roll, co-working och distansarbete till frågor om personlig hälsa, stress, sömn och ensamhet.

Corona snabbspolade den omställning som redan pågått under flera år, med digitalisering och flexibilitet som främsta drivkrafter. När arbetet flyttade hem var många raska att förkunna kontorets död. Undersökningen motsäger den profetian, men visar samtidigt att kontoret står inför stora förändringar.

– Begreppet arbetsplats kommer att förändras, fördjupas och förbättras. Vi biter oss inte fast i kontoret som den enda rätta arbetsplatsen”, säger Henrik Saxborn, VD på fastighetsbolaget Castellum som låtit undersökningsföretaget Axiom Insight gå till botten med frågan om framtidens kontor och arbetsplatser.

Undersökningen genomfördes i oktober 2020 och omfattade 1 007 kontorsanställda mellan 18 och 65 år i hela Sverige. Materialet är både brett och djupt, med allt från de kontorsanställdas syn på kontorets roll, co-working och distansarbete till frågor om personlig hälsa, stress, sömn och ensamhet.

Tre centrala fakta

  • 87 procent vill jobba på kontor minst någon dag i veckan även efter pandemin.
  • Majoriteten vill kunna varva mellan kontoret och arbete hemifrån (71 procent av kvinnor och 58 procent av män).
  • 63 procent uppger oförändrad hälsa under perioden, medan merparten av övriga uppger försämrat allmäntillstånd, viktuppgång, sämre sömn, ökad stress och ökad känsla av ensamhet.

Vad tror hjärnforskaren Katarina Gospic blir kontorets roll i framtidens arbetsliv?

– Det är just nu tydligt att många saknar det sociala samspelet som vanligtvis äger rum på ett kontor, och att kontorets sociala funktion kommer att vara fortsatt viktig. Ett jobb har gått från att vara något som man utför på en specifik plats till att vara en uppgift som kan lösas oberoende av plats. Jag tror att de kontor som skapas de närmaste fem till tio åren behöver konstrueras på ett sätt som uppfyller vårt sociala behov och har de rätta förutsättningarna för att människor både ska kunna utföra sitt jobb effektivt och samtidigt må bra, säger Katarina Gospic.

– Tittar man på en ännu längre tidshorisont är det, om begynnande teknologi blir mer sofistikerad, inte orimligt att anta att människor i större utsträckning kommer att träffas digitalt. Då menar jag inte via Teams eller Zoom, utan att man faktiskt träffar varandra i digitala rum. Vi kommer att mötas som digitala avatarer, där tekniken gör det möjligt för oss att fysiskt känna någon annans beröring, även om den äger rum digitalt. Vi kan se exempel på detta redan idag. I Tokyo kan människor med allvarliga muskelsjukdomar, som gör dem paralyserade, utföra jobb på restauranger och caféer med hjälp av robotar. Med hjälp av modern teknologi kan alltså en person som ligger hemma i sin säng utföra sysslor någon helt annanstans genom att styra en robot. Med det sagt tror jag att reella, fysiska, möten kommer att vara fortsatt viktiga även i framtiden.

Källa: Castellum

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega