Laboratorium blir delat boende efter ombyggnation

Ett gammalt kemilabb har blivit Sveriges modernaste studentboende, Hydra. Hej då gamla studentkorridoren, nu är det co-living som gäller! Dessutom med ett tydligt klimattänk.

Grönsaksodlingar på ena sidan av huset, en stor vacker damm på den andra, gamla vackra gårdshus däromkring och Fyrisån strax intill. Akademiska Hus nya studentboende Hydra ligger minst sagt idylliskt i Ultuna, vid Sveriges lantbruksuniversitets (SLU).

Huset byggdes 1935 för att bli kemilabb. De senaste åren har det stått tomt. Men sedan augusti är det omvandlat till ett modernt hem åt 132 studenter. Fasaden och de vackra trapphusen vittnar om byggnadens ursprung från funkisåren. När idén föds om att på något vis omvandla en fastighet ställs man inför valet – riva eller behålla. Många utvecklare hade nog röstat på att riva i det här fallet. Att kunna rita en planlösning när man kan skapa helt fritt är på många sätt enklare än att anpassa sig till en befintlig byggnad.

Men Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus, såg tydliga vinster med att utveckla det som redan fanns. Inte minst ur klimatsynpunkt.

– Vi har sparat väldigt mycket betong! Och den här kåken har betong som håller i minst hundra år till, säger hon.

Källa: Akademiska Hus

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega