Innehåll från EgainAnnons

Fördelar med beprövade digitala lösningar

Fastighetsbranschen är inte unik, men det finns en risk med egna lösningar för styrning av uppvärmning och inomhuskomfort. Man laborerar med energin som direkt påverkar bolagets lönsamhet, fastighetsvärdering och NKI.

Det säger Martin Eksberg som ansvarar för den svenska verksamheten på heta proptechbolaget Egain Group. Egain jobbar med energieffektivisering och uppkoppling av bostadshus. Sedan 2003 har man framgångsrikt kopplat upp över 5 000 fastigheter både i Sverige och i Europa.

 

 

 

 

– Under mina många år i branschen har jag stött på tekniska innovationer, personer och konsulter som hängivet byggt på lösningar som skulle överträffa högt ställda förväntningar. Det finns onekligen många därute som är tekniskt kunniga och kommunicerar att ”Vi bygger en egen lösning”. Men problemet är att det blir så sårbart om personen, personerna eller konsulterna som byggt på lösningen slutar på företaget. Då står man där och är beroende av ett system som ingen kan administrera och som är kopplat till vitala aspekter av sin verksamhet.

Martin Eksberg säger att han sett detta hända mer än en gång, även hos de stora fastighetsbolagen. ”Inhouse-lösningen” kanske fungerar ett tag, men vem ska förstå tekniken, eller allra helst kunna underhålla den, när den blivit föråldrad och personen eller personerna bakom lösningen inte finns kvar?

Riskminimering
– Det är mycket som står på spel, inte minst stora ekonomiska värden. För bolaget är det en riskminimering att satsa på kontinuitet, trygghet och stabilitet när det gäller digitalisering, säger Martin Eksberg.

Han rekommenderar starkt de färdiga digitala system som idag finns att köpa eller hyra, istället för de hemmasnickrade lösningar som kan stå bolaget dyrt och han gör liknelsen med att leasa en bil.

– Varför satsa tid och kraft på att bygga bilen själv, eller låna pengar och köpa en, när du kan leasa en för dina ändamål? Bilen fungerar från dag ett utifrån de behov du har, och du kan med jämna mellanrum uppgradera den utifrån förändrade behov över tid. Och skulle olyckan vara framme så finns det alltid service och support tillgängligt för att få hjulen att rulla igen.

Rätt fokus
På samma sätt förhåller det sig med de smarta förvaltningsverktygen, de centrala digitala lösningarna för energi och komfort, menar Martin Eksberg. Han spaltar upp fördelarna i tre punkter:

  1. Slippa starta från grunden och istället använda fungerande och beprövade funktioner framtagna av specialister för en större målgrupp.
  2. Snabbt komma igång till en låg startkostnad och dra direkt nytta av fördelarna.
  3. Frihet att anpassa eller uppgradera lösningarna utifrån behov, eller till och med avsluta och byta lösning, om man hittar något bättre under resan.

Då blir det rätt fokus, menar Martin Eksberg. Smart och effektiv förvaltning med kundnytta i fokus för att utveckla sin organisation och göra ett bra jobb för sina kunder, istället för att lägga tid och kraft på att ta fram egna tekniska lösningar, med stora risker som följd.

 

 

Bli den första att kommentera "Fördelar med beprövade digitala lösningar"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega