Ambitiösa energimål – möjligheter och rätt prioritering

Trimma det du har innan du köper nytt, byt sedan föråldrad teknisk utrustning. Därefter är det dags att se över fönster, tak och väggar. Gör slutligen en översyn av hela energisystemet.

Råden kommer från Martin Eksberg och bygger på hans mer än trettioåriga erfarenhet av styr- och reglerteknik i fastighetsbranschen. Idag är han ansvarig för den svenska verksamheten på proptechbolaget Egain, som jobbar med energieffektivisering och uppkoppling av bostadshus i Sverige och Europa.

– Det handlar både om globala klimatmål, fastighetsbolagens ekonomi  och bekvämlighet för boende, menar Martin Eksberg.

Klimatmålen finns högt upp på Egains agenda. Det faktum att byggnader står för 41 procent av världens energikonsumtion och 36 procent av koldioxidutsläppen var bakgrunden till att Egain startade år 2003. Idag ingår företaget i Summa Equitys hållbarhetsfond tillsammans med ytterligare ett tiotal bolag som alla på sina egna sätt bidrar till FN:s 17 Globala Hållbarhetsmål.

Digital teknik
– Vi jobbar sedan länge med många av de största fastighetsägarna i Sverige och fler kommer till. Men ser man till volymer finns den riktigt stora potentialen i våra grannländer ute i Europa som inte har kommit lika långt som svenska fastighetsägare i att faktiskt se problemen och möjligheterna med digital teknik kopplat till byggnader och dess energianvändning, säger Martin Eksberg.

Ett smart sätt att minska energiåtgång och utsläpp är att låta modern digital teknik styra energin i fastigheter, anser Martin Eksberg, som också tillägger att det finns svårigheter:

– Även om många har satt upp ambitiösa energi- och miljösparmål och är överens om att jobba för en minskad energianvändning så finns det stora frågetecken om hur detta ska gå till och i vilken ordning man bör genomföra dessa åtgärder.

Stora möjligheter
Möjligheter att optimera energianvändningen med hjälp av digitala instrument i byggnader är stora. Detta är punkt 1 på Martin Eksbergs lista över den prioriteringsordning som han anser bör följas:

  1. Driftoptimering där digitalisering ger mätdata i form av temperaturer och energistatistik och hjälper organisationen att identifiera system- och byggnadstekniska brister. Här är det också viktigt att omvärldsbevaka, till exempel jämföra energiprestanda i liknande byggnader som den man själv förvaltar.
  2. Modernisering av värme-, ventilations- och belysningssystem där äldre pumpar, fläktar och armaturer är energitjuvar jämfört med nya. Som exempel kan en modern takfläkt ha betalat investeringskostnaden på ett par år på grund av dess lägre energianvändning. Även injustering av värme- och ventilationssystem ingår i denna punkt.
  3. Byggnadens väggar, tak och fönster har ofta stor förbättringspotential. Men tilläggsisolering och andra åtgärder innebär ofta höga kostnader och utförs lämpligen i samband med större, tidskrävande byggnadstekniska projekt, till exempel ombyggnader.
  4. Översyn av hela energisystemet, till exempel söka alternativ på en bredare marknad för köp av billigare energi, överväga installation av solceller, frånluftsvärmepumpar, fjärrvärme.

 

Lär dig mer om Egain Group

 

Fakta om Egain

  • Grundat 2003.
  • Ägs av Summa Equity.
  • Kontor i sex europeiska länder.
  • Egain Edge, mjukvara för IoT (innovativa produkter för digitalisering av byggnader).
  • Installerat i fler än 300 000 lägenheter i Europa.
  • Minskat koldioxidutsläpp med 23 128 408 kilo år 2019.
  • Intervjuade Martin Eksbergs yrkestitel är Head of Business and Customer Success – Sweden at Egain Group.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega