Hur vill studenter bo?

Stockholms studentbostäder gjorde tillsammans med branschorganisationen Studentbostadsföretagen och arkitektbyrån White en stor undersökning där de frågade studenterna.

Undersökningen som gjordes 2016 ligger idag till grund för hur framtidens studentbostäder utformas. Resultatet bygger på svar från 2 000 studenter i studentbostäder runt om i landet.

Över 80 procent av studenterna var nöjda med sina studentbostäder. Mest nöjda var de som bor i lägenhet, medan de som bor i korridor var något mer missnöjda.

Missnöje med kök och hyra
Studenterna var framförallt nöjda med läget på sitt boende i förhållande till utbildningen.

Bland de som bodde i lägenhet väckte hyran störst missnöje. Och bland de som bodde i korridor väckte köken störst missnöje.

Populäraste boendeformen
Majoriteten av de svarande skulle välja att bo i lägenhet, men 35 procent skulle välja kollektivt boende om de fick välja helt fritt.

Enligt rapporten där studenternas svar redovisas bör de kollektiva bostäderna skilja sig från dagens äldre studentkorridorer genom att tydligare fokusera på att främja de sociala aspekterna i boendet, vilket är den främsta anledningen till att man vill bo kollektivt.

Viktigast i bostaden
Oavsett om studenterna vill bo enskilt eller kollektivt är det samma aspekter som värderas högst i bostaden. Nämligen möjligheterna till matlagning, avskildhet och umgänge.

Hur högt de olika delarna värderas varierar. Skiljelinjen är om man kan tänka sig att dela olika funktioner och utrymmen med andra. De som vill bo i lägenhet vill i princip inte dela någonting med andra boende.

Stora skillnader i gruppen
Det finns också stora skillnader i hur man vill bo inom gruppen studenter.

Exempelvis vill nybörjarstudenter och internationella studenter i betydligt större utsträckning bo i kollektiva bostäder än andra.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega