Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Tre systemleverantörer tog fram ny IoT-lösning

Momentum, Vitec och FAST2 har tillsammans utvecklat en standardiserad IoT-lösning för fastighetsbranschen.

Lösningen består av ett öppet och standardiserat API som är möjligt för andra leverantörer av sensorer och fastighetssystem att implementera. API:et följer Sveriges Allmännyttas fastAPI-standard.

– Vi har under lång tid förespråkat standard, och att vi nu kan presentera en konkret lösning över systemleverantörsgränserna känns fantastisk, säger Gustav Bouvin, produktchef Momentum.

Standarder saknas
Digitalisering och automatisering är heta områden för dagens fastighetsförvaltare. Möjligheterna är till synes oändliga men det kan vara svårt att komma igång.

Avsaknaden av standarder gör ofta startsträckan lång och kostsam då nya, unika integrationer måste utvecklas hos flera deltagande parter. Många upplever därför att utvecklingen går för långsamt. Det här ville tre av branschens största leverantörer av fastighetssystem förändra.

Började med pilotprojekt
Det allmännyttiga bostadsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg genomförde ett projekt i syfte att generera automatiska felanmälningar i fastighetssystemet via smarta sensorer.

Momentum, FAST2 och Vitec såg här en möjlighet att ta fram en innovativ standardlösning för branschen med kundnytta. I samarbete med Förvaltaren och IoT-aktören Sensative påbörjades ett projekt för att skapa den nya lösningen.

Så funkar lösningen
Resultatet är en färdigpaketerad IoT-integration som ger möjlighet att koppla sensorer mot fastighetssystemet. Med hjälp av ett standardiserat API-anrop kan en signal från exempelvis ett fuktlarm automatiskt generera en felanmälan in i fastighetssystemet.

Fler möjliga exempel:

  • ett läckage uppstår
  • en dörr eller lucka står öppen
  • temperatur eller luftfuktighet går utanför ett definierat värde
  • en kontroll ej utförts enligt schema

Källa: Momentum

Bli den första att kommentera "Tre systemleverantörer tog fram ny IoT-lösning"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega