Ansvar och kostnader för bostadsnära insamling av förpackningar kommer fortsätta att ligga på förvaltare, fastighetsägare och boende. Detta efter att regeringen skjutit upp beslutet om producentansvar. ”Miljöpolitisk skandal”, kommenterar Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.
I juni 2018 fattade regeringen ett beslut om att ge producenterna det fulla ansvaret för insamling och återvinning av förpackningar och returpapper. Insamlingen skulle ske nära bostäder, till exempel genom grovsoprum med behållare i fastigheter eller enkelt tillgängliga miljöhus. Målet var att omfatta 60 procent av landets bostäder år 2021. År 2025 skulle systemet gälla alla boende i Sverige. Fakturorna för hanteringen var tänkta att landa hos producenterna.
– Att regeringen nu skjuter upp beslutet om producenternas ansvar visar på en irriterande undfallenhet och en svag politisk styrning, säger Rikard Silverfur.
Beskedet om uppskjutandet kom strax efter midsommar och regeringen säger att en ny tidsplan ska presenteras ”efter sommaren”.
– Det hela känns ganska oklart, tycker Rikard Silverfur.
Tidningar i soporna
Han irriterar sig också över det regeringsbeslut som kom redan i april om att helt ta bort producentansvaret för insamling och återvinning av returpapper. Något EU-direktiv för detta finns inte men i Sverige har ändå sådant producentansvar existerat.
– När kommunerna tar över pappersinsamlingen finns en risk att det inte blir bostadsnära. Kostnaden hamnar på avfallstaxan och det finns risk att det blir utspridda returholkar. Många tidningar kommer då troligen istället att hamna bland vanliga hushållssopor.
Regeringens motiv, som Rikard Silverfur uppfattat det, är papperstidningsdöden. Alltså att inte belasta den krisande branschen med kostnader för insamling och återvinning.
EU-direktiv ska genomföras
Detta beslut kan regeringen fatta utan att hamna i konflikt med EU. Men när det gäller producentansvaret för förpackningar – glas, kartonger, metall och plast – finns ett EU-direktiv. Det ska implementeras i alla medlemsländer och innebär genomfört producentansvar för förpackningar den 1 januari 2025.
– Ja, det går inte att komma undan. Men problemet med det uppskjutna beslutet nu är att allt tills vidare kommer att fortsätta som förut och fakturor ligger kvar hos förvaltare, boende och fastighetsägare. Det blir inget utökat producentansvar från årsskiftet som det utlovades i beslutet 2018.
Bakgrunden till det uppskjutna regeringsbeslutet är att ansökningarna från producentägda FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) och från den privata aktören TMR (Tailor-Made Responsibility) för att bli tillståndspliktigt insamlingssystem för förpackningar avslogs av Naturvårdsverket.
”La sig platt”
– Både Naturvårdsverket och Miljödepartementet borde ha stått på sig. Det naturliga när en myndighet inte är nöjd med en ansökan är ju att begära in en komplettering. Men det skedde aldrig. Det blev avslag direkt. Naturvårdsverket la sig platt och lovade de sökande att be regeringen om lättnader, konstaterar Rikard Silverfur.
Branschorganisationen Fastighetsägarna är en av remissinstanserna när frågan om producentansvar mals vidare under hösten. För returpapper går remisstiden ut i oktober. När det gäller förpackningar har regeringen ännu inte lämnat besked.
Text: Ulf Storm
redaktionen@forvaltarforum.se