Även i höst kommer de fysiska kontaktytorna vara färre än vanligt och många av oss måste, helt eller delvis, fortsätta att arbeta hemifrån. En annorlunda arbetsvardag, som kan upplevas begränsande ur ett karriärs- och utvecklingsperspektiv. Förvaltarforum har därför bett karriärcoachen Christine Nord om goda råd för en utvecklande höst.
– Jag tänker att vi verkligen behöver ha ett långsiktigt perspektiv nu, pandemin är inte över snabbt och vi behöver därför justera våra projekt och mål istället för att pausa och vänta, säger karriärcoachen och rådgivaren Christine Nord.
Hon har själv en yrkesbakgrund inom rekryteringsbranschen och har under många år arbetat som karriärcoach och rådgivare. Sedan fyra år tillbaka driver hon egen sin verksamhet, Career Clarity.
Vad kan du kontrollera? Vad behöver du för att må bra?
Till den som känner sig frustrerad och bromsad arbetsmässigt, som ”står och stampar”, råder hon att börja med att tydliggöra för att sig själv vad som går att påverka – och inte.
– Det är viktigt att försöka ta kommando över din egen situation, mycket kan vi ju inte påverka, till exempel att vissa projekt pausas och det är utom vår kontroll, men just därför behöver vi se över vad vi kan kontrollera och vad vi behöver för att må bra och hålla oss motiverade. Reflektera över detta, ensam eller med en vän/kollega/coach, och gör en plan för hösten, uppmuntrar Christine Nord.
Involvera andra
Hon tycker att det finns flera fördelar med att vara transparent gentemot sin chef och arbetsgruppen med sina tankar:
– Tänk inte nödvändigtvis så stort, utan försök att med små medel ta dig framåt dit du vill. Att involvera kolleger och chef i dina planer och önskemål kan vara bra för att driva på förändring ännu mer. Visualisera var du vill vara till exempel vid jul/nyår – hur kan du ta dig dit? Vad behöver du göra? Vilka kan du be om hjälp för att nå dit?
Lyhört ledarskap
Har du själv personalansvar själv är det nu extra noga att höra efter hur dina anställda haft det under sommaren och hur de upplevt våren. Framöver gäller det att vara kreativ tillsammans med medarbetarna för att hitta lösningar till utveckling och fortsatt motivation.
– Lyssna in och fråga hur du kan stötta varje enskild individ eftersom behoven kan se så olika ut under en sådan utmaning vi just nu är i. Uppmuntra till utveckling, trots att det kanske blir på ett annat sätt än vad vi är vana vid.
Boka in en virtuell fika
När motivationen ändå tryter kan det vara bra att hämta kraft i (det coronasäkra) mötet med andra, men också att våga skruva ner förväntningarna ett snäpp.
– Be om hjälp. Och våga nätverka digitalt, boka in en virtuell kaffe med någon du velat träffa, och leta upp digitala nätverksträffar och liknande för att hålla motivationen uppe. Men sen får vi nog också inse: det kan vara svårt att känna sig på topp och vara jättemotiverad när vi sitter hemma och jobbar om vi är vana att ha kolleger runt oss som håller uppe vår motivation, säger Christine Nord och fortsätter:
– Det är bra att erkänna det för sig själv och inte ställa för höga krav på att allt ska vara kul på jobbet just nu – det är trots allt en pandemi som pågår vilket kan innebära mycket osäkerhet, oro och sorg. Många drabbas ju på betydligt värre sätt än bara att behöva jobba hemifrån.
Så mycket mer än att gå på kurs
Men hur ska vi göra istället, när det inte finns samma möjlighet till kompetensutveckling, nätverkande och nya utvecklande sammanhang? Christine Nord menar ”tänk nytt och börja i det lilla”.
– Kompetensutveckling är så mycket mer än att gå på kurs, det kan vara summan av flera små handlingar som till exempel att läsa en bok, lyssna på en podd, att nätverka digitalt med någon som inspirerar. Och vill du gå en kurs så har väldigt många utbildningsföretag ställt om snabbt och ger sina kurser digitalt nu.
– Sedan finns det också de som kört digitalt länge och erbjuder kortare, ofta gratis, kurser som du kan göra i din egen takt, se exempelvis https://www.edx.org/. Även Linkedin har under våren erbjudit sina kurser kostnadsfritt, just för att många förlorat jobbet och behövt kompetensutveckla sig, säger Christine Nord.
Förändrad arbetssituation
Christines egen arbetsvardag förändrades även den påtagligt under våren.
– Som de flesta andra som har möjlighet, har jag jobbat hemifrån sedan mitten av mars och haft alla mina coachningar online, jämfört med innan då jag kanske hade 20 procent online och 80 procent på mitt kontor i Stockholm, berättar hon och avslutar:
– Jag har också sett en skiftning i vilka som anlitar mig som coach, från att mestadels ha varit personer som har möjlighet att fundera över att byta inriktning i karriären för att de vill till alltfler personer som har blivit uppsagda och inte har något annat val än att byta bransch och jobb.
Text: Sophie Sölveborn
redaktionen@forvaltarforum.se
Karriärcoachens råd
- Ta kommando! Kartlägg: vad går att påverka – och inte?
- Reflektera: vad behöver jag för att må bra – och behålla motivationen?
- Var transparent med tankar och planer, det kan hjälpa dig framåt snabbare.
- Visualisera – var vill du vara vid jul/nyår – hur kan du ta dig dit? Vad behöver du göra? Vilka kan du be om hjälp för att nå dit?
- Nyttja det digitala i stort och smått, boka in en virtuell kaffe, gå en onlinekurs, nätverka.
- Tänk: små steg i den riktning du vill.
- Och acceptera: att det kan vara svårt att känna sig på topp och jättemotiverad. Ställ inte för höga krav på att allt ska vara kul på jobbet just nu – så blir det kanske helt okej, ändå!