Årets vinnare av Solenergipriset

Ramsviks Stugby o. Camping. Foto: www.svensksolenergi.se

Svensk Solenergi har utsett en semesteranläggning, två fastighetsbolag, en bostadsrättsförening och en lokalförvaltning till vinnare av Solenergipriset.

Vid en digital ceremoni den 8 juni delade Svensk Solenergis vd Anna Werner ut priserna. Här kan du se alla pristagarna och juryns motiveringar.

Årets anläggning
Ramsviks Stugby o. Camping (Apptek)

”Ramsviks Stugby o. Camping i Bohuslän har stärkt sin hållbarhetsprofil genom att uppföra svensk besöksnärings hittills största solcellsanläggning. Med LED-belysning, effektvakter och duschkort finns också förhoppningen att solelutbytet kan matcha den årliga elanvändningen. Anläggningen har ett stort exponeringsvärde med sina många nationella och internationella gäster.”

Årets prestation
Castellums projekt ”100 på sol”

”Castellums satsning ”100 på sol” innebär att de ska bygga upp emot 100 solcellsanläggningar på sina byggnader till 2025. Det är en av de största satsningarna på solceller i hela Norden. Som ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag är åtagandet ett högst väsentligt bidrag till utvecklingen och ett föredöme för andra större fastighetsbolag.”

Hedersomnämnanden Årets anläggning
Akademiska Hus AB Studenthus – Campus Valla i Linköping (Solkompaniet)

”Akademiska Hus har länge varit drivande inom solcellsinstallationer i hela Sverige och det nya studenthuset på Campus Valla i Linköping är inget undantag.  Då huset, med en unik solcellsanläggning på taket, dessutom fått andra utmärkelser är det på sin plats att deras insatser nu uppmärksammas av Svensk Solenergi.”

Hedersomnämnande Årets anläggning
Brf Bosvedjan Sundsvalls solcellsanläggning (Enstar)

”Bostadsområden uppförda på 60- och 70-talet har ofta stora plana tak, där det är lätt att installera solcellsanläggningar. Det har Brf Bosvedjan Sundsvall utnyttjat för att minska sitt inköp av fastighetsel. Totalt 51 hus med ett stort elbehov (FVP) och 20 elnätsabonnemang möjliggjorde en, för flerbostadshus, ovanligt stor (1.3 MW) och lönsam anläggning. Dessutom har anslutning av växelriktare till elnätet utförts via separata kapslade apparatskåp, för bättre drift och hög elsäkerhet.”

Hedersomnämnanden Årets prestation
Lokalförvaltningen i Göteborgs stad, för uppställda mål och ramavtal

”Lokalförvaltningen har inom ramen för stadens hållbarhetsstrategi satt upp ett mål om att generera mer än 35 GWh solel 2030. En av utmaningarna för att nå målet är att kunna hantera ett stort antal projekt under de kommande åren, såväl på befintliga som nya fastigheter.  Därför har de upphandlat ett mindre antal entreprenörer på ramavtal för att göra löpande avrop på projekt. Ett beprövat sätt som nu används framgångsrikt för solcellsanläggningar, där projekten vanligtvis upphandlas ett i taget.”

Branschen fortsätter växa
– 2019 var ett otroligt år för solenergibranschen med en rekordökning marknadsmässigt och aktörer som fortsatte att vinna mark. Även om 2020 har varit ett speciellt år fortsätter vi att se hur branschen växer. Vi tycker att alla årets pristagare är mycket goda exempel på den positiva utvecklingen av solenergitillämpningar i Sverige, säger Lisa Ossman, styrelseledamot på Svensk Solenergi och ansvarig för Solenergipriset.

I juryn för priset sitter Mikaela Lenz, Västfastigheter, Peter Kovacs, Rise, Liane Thuvander, Chalmers och Lars Andrén, Drivkraft.

Källa: Svensk Solenergi

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega