Så blir fastighetsägarens nya roll

Fastighetsägarnas rapport ”New Real Estate – fastighetens värde i den nya delningsekonomin” ger dig vägledning om digitala affärslösningar.

Christoffer Börjesson.

– De viktigaste frågorna vi tar upp i rapporten är: vad handlar internetekonomin om, vad händer när fastighetsbranschens blir en del av denna samt vilken roll kan vi spela i detta ekosystem, säger Christoffer Börjesson, Fastighetsägarnas digitala chef.

Han är en av författarna till den nya rapporten som har tagits fram i samarbete med Jacob Lovén som driver ”Den digitala draken”, en podcast om tech-trender i Kina.

Under artikeln finner du länkar till rapporten och ett webbinarium där Christoffer Börjesson och Jacob Lovén har en djupgående diskussion kring allt som tas upp i rapporten.

Hur förändras vår bransch?
Det finns många skäl att läsa just den här rapporten.

– Vi tycker att Fastighetsägare och personer i fastighetsbranschens ska läsa den främst för att öka förståelsen för internetekonomin och affärsmodellerna bakom digitaliseringen. Vad har hänt inom handeln, transport och andra digitala tjänster och var står de nu, säger Christoffer Börjesson och fortsätter;

– Det ger grunden för att enklare förstå vilken transformation fastighetsbranschen står inför. För varje affärsmodell eller transformation består av ett antal komponenter och dessa finns även i vår bransch, men hur hanteras de och vad är skillnaden mellan bil- och ytdelning.

Vem riktar sig rapporten till?
Christoffer Börjesson menar att rapporten främst riktar sig till fastighetsbolag som funderar på sin digitala transformation.

– Hur kan affären inom handeln, kontor och även bostäder kompletteras och förändras. Rapporten ger dem olika vägval och förståelse för vad de innebär. Exempel på det är att vara tillgångsägare eller tjänsteleverantör, inget är rätt eller fel, bara två olika roller som kräver två olika förhållningssätt.

Hur påverkar coronakrisen?
Att rapporten släpps just nu har gjort den ännu mer aktuell eftersom förändringen som den tar upp har accellererat under pandemin.

– En stor drivkraft är så klart mottagligheten och beteendeförändringen. Företag och individer är mer benägna att arbeta hemifrån eller från kontoret och förstår de digitala verktyg som finns. Den största förändringen är nog den stora policy-våg som skett och där företag nästan säger till sina anställda att arbeta hemifrån 2021. Dessa företag funderar över hur mycket kontor de behöver och hur kan de erbjuda andra kontorslösningar till sina anställda.

Hur hanterar vi Airbnb?
Rapporten skriver bland annat att det är troligt att modeller liknande Airbnb kan slå ut coworking-aktörer i framtiden. Hur kan fastighetsbolag möta en sådan utveckling?

– Ser man behovet av en tjänst som är mer baserad på ”on-demand” och som möter till exempel dagens diskussion om ”remote-working” eller ”work from anywhere” så behöver man som fastighetsbolag kunna dela sina onyttjade ytor enklare. Det kan vara ett mötesrum, en arbetsplats eller ett kontorsrum. Står det tomt eller inte används, hur delar man det så det kan användas bättre. Man behöver också fundera på hur man paketerar kombinationen av egna kontor, co-working och kortare flexibilitet, säger Christoffer Börjesson.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Läs rapporten ”New Real Estate – fastighetens värde i den nya delningsekonomin”

Se webbinarium där Christoffer Börjesson och Jacob Lovén resonerar kring rapporten

Rapportens innehåll i korthet

  • Hur påverkar internetekonomin fastighetsbranschen?
  • Fastighetsägarnas nya roll i delningsekonomin.
  • Nya affärsmodeller inom ”delade ytor”.
  • Vem är vinnare i framtidens fastighetssektor?

 

Bli den första att kommentera "Så blir fastighetsägarens nya roll"

Lämna en kommentar

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär