Öbo satsar på stora laddstationer

I stället för massor av laddstolpar ska Örebrobostäder bygga stora solcellsdrivna laddstationer som fungerar som carportar, samtidigt som de kan producera, lagra och dela el.

ÖBO har sedan länge utvecklat tekniken för lagring och delning av elenergi i och mellan bolagets fastigheter. Nu bygger bolaget sin första stora solcellsdrivna laddstation med kapacitet för både produktion, lagring och delning av energi och med förberedelser för vehicle to grid-teknik.

Lösningen är ett nytt steg på vägen till ett samhälle med elanslutna hus och bilar som aktiva delar i energisystemet. Laddstationerna ska bidra till att tidvis minska effektuttaget i syfte att även avlasta infrastrukturen både lokalt och nationellt.

Plats för 16 bilar
Den nya laddstationen byggs i stadsdelen Rosta i Örebro och ska fungera som en carport med 16 bilplatser. Just nu pågår en upphandling av entreprenad, byggarbetet förväntas börja i maj och stationen ska tas i drift efter sommaren.

Hyresgäster som bor i stadsdelen ska kunna hyra en plats och ladda sin elbil på den gemensamma ytan. Laddstationen ska fungera som ett större kluster, istället för att Öbo installerar en eller ett par laddstolpar per fastighet.

Bättre ekonomiskt
– Det här är ett sätt för oss att hantera det ökande behovet av laddplatser. Vår uppfattning är att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga enskilda laddstolpar här och där i fastighetsbeståndet och därför satsar vi på större enheter till det närliggande beståndet, berättar Jonas Tannerstad, el- och automationschef på Öbo.

Elkraftsbranschens intresseorganisation Power Circle tror att 20 procent av alla personbilar kommer att laddas med el år 2025. För Öbo skulle det betyda att det inom några år behövs cirka 2 400 parkeringsplatser som förses med laddboxar.

I stor skala
Öbos ambition är att laddstationer ska genomföras i stor skala. Varje station ska fungera som ett områdeslager för energi som både förbättrar kvarterets motståndskraft mot strömavbrott och även erbjuder energitjänster som till exempel frekvensreglering till det hårt belastade stamnätet.

– När vi bygger nya hus eller områden tror vi att det här konceptet blir en utgångspunkt. Vi tror att vi kan bygga en mer effektiv lokal elförsörjning med den här typen av laddstationer som har en kombination av solceller och batterier. Vi skulle då också kunna erbjuda lastbalansering som avlastar det omgivande elnätet när det är hög belastning, säger Jonas Tannerstad.

Källa: Öbo

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega