Prognos visar hyresfall för kontor

Efter flera år av stigande hyror visar nu Seprefs senaste konsensusprognos på att kontorshyrorna vänder ner i Stockholm, Göteborg och Malmö under andra kvartalet 2020. Prognosen avser hyra för kontor i bästa läge (prime office rent).

Sänkningen sedan mätningen för första kvartalet är 200 kr per kvm och år i Stockholm och 100 kr per kvm och år i Göteborg och Malmö, vilket motsvarar ett hyresfall på cirka 3 procent.

Kontorshyrorna förväntas därefter fortsätta att sjunka på ett års sikt i alla tre storstäderna enligt majoriteten av de svarande i Seprefs undersökning.

Direktavkastningskrav
Beträffande direktavkastningskrav för kontor (prime office yield) väntas nivån förbli stabil på kort sikt i Göteborg och Malmö. Men för Stockholm väntas avkastningskraven stiga med 10 punkter till 3,35 procent redan nu under andra kvartalet, vilket teoretiskt motsvarar ett värdefall på cirka 3 procent.

På ett års sikt är bilden inte lika tydlig. I Stockholm tror lika många på stigande som oförändrade avkastningskrav det närmaste året, medan förväntningarna om att avkastningskraven stiger på ett års sikt är starkare i Göteborg och Malmö.

Källa: Sepref

Ladda ned Seprefs konsensusprognos för kvartal 2 2020 här

Om undersökningen:
Varje kvartal sedan mer än tio år genomför nätverket Sepref (the Swedish Property Research Forum) en konsensusprognos avseende kontorsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett fyrtiotal bolag i fastighetsbranschen bjuds in att svara på enkäten. Frågorna handlar om kontorshyror (prime office rent) och avkastningskrav (prime office yield) på kort och lång sikt.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega