Anställda föreslås få göra energideklaration

Regeringen föreslår i en promemoria att fastighetsbolags egna anställda ska få rätt att utföra energideklarationer om de är certifierade. Den nya förordningen kan börja gälla i slutet av maj eller början av juni.

Fastighetsägare har länge uppvaktat regeringen om att man ska få använda egen certifierad personal för att energideklarera sina fastigheter. Enligt dagens regelverk krävs att det görs av en utomstående certifierad energiexpert.

Ska framgå i deklarationen
Enligt det nya förslaget får fastighetsägarens egna anställda utföra energideklarationen om det framgår i deklarationen eller protokollet. Kravet att experten som utför energideklarationen ska vara certifierad och ha särskild sakkunskap om energianvändningen och inomhusmiljö ändras inte.

Efter en kort remissrunda bereds förslaget nu som bäst hos regeringen men ambitionen är att de nya reglerna ska börja gälla direkt, troligen i slutet av maj eller början av juni.

Hans Dahlin.

Mer kostnadseffektivt
Hans Dahlin, energiexpert på Sveriges Allmännytta, välkomnar förslaget.

– Vi anser att det nya förslaget skulle spara pengar och att fler och bättre åtgärdsförslag kan lämnas om en anställd person med stor kännedom om byggnaden får göra energideklarationen. Helt enkelt ökad kvalitet på energideklarationerna.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega