Digitala stämmor i corona-tider

Den 15 april införs en tillfällig lag som utökar möjligheterna att delta på årsstämmor genom ombud eller via poströstning. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB välkomnar åtgärden och rekommenderar landets bostadsrättsföreningar att utnyttja den tillfälliga lagen och att genomföra årsstämman digitalt.

För att begränsa social interaktion och smittorisk inför nu regeringen en tillfällig lag för bolags- och föreningsstämmor. Lagen gäller från den 15 april och året ut.

Den nya lagen ger styrelsen möjlighet att besluta huruvida medlemmar har rätt att anlita externa ombud att föra deras talan samt att ombud kan företräda fler medlemmar, oberoende av vad som står i stadgarna.

Medlemmar ska även kunna utöva sin rösträtt per post. Allt för att minimera den sociala interaktion en årsstämma kan innebära.

Källa: SBC Sveriges Bostadsrättscentrum 

Detta gäller vid digitala årsstämmor: 

  • Den digitala årsstämman måste ledas i den fysiska lokalen som årsstämman kallas till, så att den som vill medverka fysiskt ges möjlighet att göra det.
  • Årsstämman ska hållas på den ort eller kommun där styrelsen har sitt säte.
  • Samtliga vid årsstämman måste godkänna förutsättningarna att utomstående får följa årsstämman då det inte går att kontrollera vilka som befinner sig tillsammans med de röstberättigade.
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega