Bättre statistik om upphandling

Den 1 juli 2020 kommer en ny lag om upphandlingsstatistik och den 1 januari 2021 ändras upphandlingslagarna. Syftet är att skapa bättre upphandlingsstatistik.

Det nya regelverket påverkar framför allt vilka uppgifter som ska finnas med i annonser och gör det obligatoriskt att annonsera upphandlingar i registrerade annonsdatabaser, skriver Upphandlingsmyndigheten.

Den nya lagen om upphandlingsstatik får konsekvenser för alla som gör upphandlingar eftersom statistiken kommer att baseras på innehållet i annonser som finns i annonsdatabaser.

Den nya lagen, och lagändringarna som följer av den, innebär att upphandlingar i Sverige som regel ska annonseras i registrerade annonsdatabaser. Det ska också i de flesta fall bli obligatoriskt med efterannonsering.

Mer tillgänglig statistik
Det nya ramverket för statistikinsamling ger goda möjligheter att samla in och publicera uppgifter om upphandlingar. I framtiden kommer statistiken att bli mer tillgänglig och finnas som öppna data, skriver Upphandlingsmyndigheten.

Regeringen kommer under våren att fatta beslut om den förordning som bestämmer vilka uppgifter som ska finnas i annonserna.

Därefter ska Upphandlingsmyndigheten, som blir statistikmyndighet, besluta föreskrifter som reglerar vilka uppgifter som annonsdatabaserna ska lämna för statistikändamål. Parallellt pågår ett omfattande arbete med att ta fram bland annat tekniska krav för annonsdatabaserna.

Samtidigt arbetar Konkurrensverket med att förbereda sitt nya uppdrag att registrera annonsdatabaser.

Källa: Upphandlingsmyndigheten

 

Viktiga datum
Den 1 juli i år börjar den nya lagen om upphandlingsstatistik att gälla. Då blir det möjligt för annonsdatabaserna att registrera sig hos Konkurrensverket. Den 1 januari 2021 börjar de nya upphandlingslagarna att gälla och då ska alla upphandlingar annonseras i de annonsdatabaser som är registrerade.

Så håller du dig informerad
Upphandlingsmyndigheten kommer att kommunicera nyheter om det nya regelverket i sitt nyhetsbrev. På myndighetens webbsida om den nya lagstiftningen finns alltid den senaste informationen. Har du frågor går det bra att skicka dem till statistik@uhmynd.se eller ställa dem i myndighetens Frågeportal.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega