Mimer halverar lokalhyran för småföretag

– Det här är en affärsmässig åtgärd, säger Maria Eberhardsson på Mimer.

Mimer har beslutat att halvera lokalhyran för småföretagare i april, maj och juni. Vi räknar med att regeringens nya stödpaket gäller, säger bolagets kommunikationschef.

Regeringens stödpaket till corona-drabbade småföretagare innebär bland annat att staten betalar hyresvärdar 50 procent av hyresnedsättningar upp till 50 procent av den fasta hyran.

Regelverket för stödet beräknas vara klart tidigast den 8 april. Men regeringen skriver att 5 miljarder kronor avsätts i ändringsbudgeten till stöd för sänkta fasta hyror inom sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter.

Trots att det ännu är oklart om statens hyresstöd gäller alla drabbade småföretag har allmännyttiga Mimer i Västerås beslutat att halvera lokalhyran för samtliga småföretag.

Bra för alla på sikt
– Det här är en affärsmässig åtgärd. Stödet är viktigt för att fler ska klara den här krisen, säger Maria Eberhardsson, kommunikationschef på Mimer.

Hon hoppas att hyresrabatten kan bidra till att bevara levande stadsdelscentrum och service i Mimers bostadsområden.

– Genom att ge stödet motverkar vi också intäktsbortfall och kostnader för vakanta lokaler på sikt. Men det är ett kortsiktigt stöd. Vad som sker på längre sikt vet ingen ännu.

Vad kostar det?
Maria Eberhardsson berättar att Mimer förlorar 200 000 kronor per månad i hyresintäkter i och med halveringen av lokalhyrorna för småföretagare.

– Det gäller om vi får fullt stöd från staten för de vi rabatterar, men det vet vi ju inte i dagsläget. På lång sikt tror vi att detta är mer affärsmässigt än att inte göra någon åtgärd alls för att underlätta för våra lokalhyresgäster.

Vilka får sänkt hyra?
Sveriges Allmännytta skriver i en rekommendation att hyresvärdar bör göra en affärsmässig bedömning från fall till fall för att säkerställa att hyresgäster som får hyresrabatt har förutsättningar att återgå till en mer normal omsättning och verksamhet efter krisen.

Mimer har följt denna rekommendation, tittat affärsmässigt på de lokalhyresgäster bolaget har och fattat beslut utifrån det.

– Alla våra lokalhyresgäster får hyresrabatt bortsett från de som inte har inkomstbortfall på grund av coronakrisen, det vill säga lokaler som hyrs av Västerås stad, privata förskolor mataffärer med flera.

Litar på krisbeslut
Hur ser Mimer på att det inte finns någon garanti för att det statliga hyresstödet täcker alla småföretag?

– Vi litar på att de många snabba krisbeslut som tas gäller. Nu väntar vi bara på hur stödet kommer att se ut i detalj, säger Maria Eberhardsson.

Sök stöd hos länsstyrelserna
Regeringen har meddelat att hyresstödet söks av hyresvärden i efterhand via länsstyrelserna.

De frågor som regeringen måste besvara när det gäller reglerna för hyresstödet handlar inte bara om vilka branscher som får del av stödet, utan även hur hyreskostnaderna ska definieras och hur utbetalningarna ska ske.

Eftersom det handlar om statsstöd måste satsningen även godkännas av EU.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega