Flest upphandlingar med arbetsrättsliga villkor

Upphandlingar med arbetsrättsliga villkor har blivit vanligare och är allra vanligast är de inom bygg- och fastighetsbranschen. Det visar Upphandlingsmyndighetens nya undersökning.

I juni 2017 ändrades upphandlingslagstiftningen så att offentliga upphandlare i vissa fall är skyldiga att ställa arbetsrättsliga villkor när det finns risk för ojusta arbetsvillkor.

För att kolla vad lagändringen inneburit genomförde Upphandlingsmyndigheten i november 2019 en enkät bland myndigheter, kommuner och regioner.

En av tre ser ökning
Svaren visar att det ställs arbetsrättsliga villkor i fler upphandlingar efter att de nya reglerna trädde i kraft. Men samtidigt svarar många att de inte känner till om de ställer dessa villkor.

Totalt svarade 34 procent att det har blivit vanligare med arbetsrättsliga villkor, 48 procent svarade att det var oförändrat och 18 procent svarade ”vet inte”.

Vanligast i vår bransch
Fastighets- och byggbranschen är de branscher där det är allra vanligast att ställa arbetsrättsliga villkor vid upphandlingar, enligt undersökningen.

I dessa branscher var det också vanligare att ställa villkor enligt internationella arbetsorganisationens (ILO) kärnkonventioner om grundläggande rättigheter i arbetslivet.

Enligt undersökningen är de få av de som har ställt arbetsrättsliga villkor som har följt upp dessa.

Källa: Upphandlingsmyndigheten

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega