Rikshem digitaliserar alla sina fastigheter

Lena Franzén Lindfors, digitaliseringschef på Rikshem.

Rikshem har tecknat avtal med Telia om ett helhetsgrepp för digitalisering av sina fastigheter. Avtalet som är på tolv år omfattar såväl öppet nät för Rikshems hyresgäster som fastighets-it och IoT-plattform.

Som ett första steg kommer hälften av bolagets 30 000 fastigheter vara uppkopplade under år 2021.

Bästa förutsättningar
– Vi ser stora vinster i digitaliseringen i form av effektivisering och miljömässiga vinster, det är en viktig möjliggörare både för oss och för våra kunders bästa, säger Lena Franzén Lindfors, digitaliseringschef på Rikshem.

– Snabb uppkoppling och bra nät är en jätteviktig fråga för våra hyresgäster visar våra kundundersökningar. Med ett öppet nät får våra hyresgäster bästa förutsättningar att välja leverantör själva, vilket innebär ökad konkurrens och bättre priser.

Motorväg för digitalisering
Ett bra nät är, enligt Lena Franzén Lindfors, motorvägen för att kunna digitalisera på ett bra sätt.

– Genom att koppla upp oss hoppas vi också få ut bättre data ifrån våra fastigheter för att kunna styra och effektivisera våra fastigheter på ett mer resurs- och energieffektivt sätt. Dessutom börjar vi mäta temperatur och fukt individuellt i alla våra lägenheter, på så sätt blir vi mer proaktiva i stället för reaktiva.

Säkerheten jätteviktig
Rikshem har i dag en väldigt blandad status bland sina fastigheter eftersom man gjort en hel del förvärv på kort tid. Meningen med avtalet är att få en mer homogen miljö och kunna plocka ut data på ett mer standardiserat sätt.

– Vi valde Telia för att de har mycket muskler i form av nätinfrastruktur och vill nyttja den kunskap de har.  Dessutom har de en övervakning som är säkrare än vad vi själva skulle kunna uppnå. Säkerheten är jätteviktig för oss, säger Lena Franzén Lindfors.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Bli den första att kommentera "Rikshem digitaliserar alla sina fastigheter"

Lämna en kommentar

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär