Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Trenderna som kan påverka brf:er 2020

Vilka trender kommer att påverka bostadsrättsföreningar i år? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum listar de viktigaste förändringarna att hålla koll på.

EU-direktivet om individuell mätning och debitering (IMD) av värme och vatten i flerbostadshus kommer att träda i laga kraft under 2021. Något som innebär att många av landets bostadsrättsföreningar kommer att få ägna det kommande året till förberedelser.

– Arbetet med IMD är i dagsläget omdiskuterat då Boverket inte klargjort hur det rent praktiskt ska gå till. För bostadsrättsföreningar med en förbrukning på över 200 kwh/kvadratmeter och år kommer mätutrustning att behöva installeras. Dock kan undantag medges om investeringen inte är försvarbar gentemot potentiellt minskad energiförbrukning och kostnad, säger David Jost, gruppchef Projektledning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum.

Elabonnemang och laddstolpar
– IMD tillämpas på sätt och vis redan bland flera bostadsrättsföreningar till exempel hos dem med ett gemensamt elabonnemang där den faktiska förbrukningen redan idag debiteras ut till respektive medlem och till exempel vid laddstolpar, där boende debiteras efter användning, säger David Jost och tillägger;

– Laddstolpar tillsammans med solceller kommer fortsätta att växa och bli allt vanligare bland bostadsrättsföreningar. Användningen av energialstrande byggnadsmaterial. Till exempel fönster och takpannor med inbyggda solenergifunktioner för att bidra till ett klimatneutralt boende kommer också bli allt vanligare.

Smarta lås blir säkrare
Även på den digitala sidan kommer det att ske förändringar under året som kan påverka landets bostadsrättsägare. Utvecklingen av 5G gör att uppkopplade bostäder kommer att bli allt mer vanligt i framtiden. Något som under de senaste åren redan börjat tillämpas bland kontorsfastigheter där luft och värme styrs via sensorer och data.

– För flerfamiljshus kommer det att dröja lite innan de blir fullt så uppkopplade som kontorsfastigheter. Det är ofta en lång process som är kostsam, vilket är svårt för gemene man att implementera, säger Helena Klåvus, CIO på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum.

– Däremot kommer smarta lås – som är en uppkopplad produkt att bli desto vanligare under 2020. I samband med 5G kan denna funktion dessutom bli ännu säkrare. Med ett snabbt nätverk minimeras risker som kan uppstå med uppkopplade prylar och användare kan smidigt och enkelt ha koll på sin bostad när de inte är hemma, säger Helena Klåvus.

Källa: SBC

 

Trender bostadsrättsföreningar kommer stöta på under 20-talet

– Större efterfrågan av ”självförvaltande” hus med inbyggda sensorer som automatiskt agerar när något är fel, beställer service och underhåll vid behov. Dessa sensorer kommer också att användas för att skapa trygga och bekväma boenden som enkelt kan anpassas efter den boendes behov och livssituation.

– Flexibla hus där boendeytan enkelt kan justeras och en större andel gemensamma ytor kan användas. På så sätt behöver inte lika många utrymmen stå tomma.

– 3D skrivare för reservdelar och förbrukningsvaror.

– Delningsekonomi kommer att utvecklas såväl globalt som lokalt och vi kommer se fler initiativ utan krav på ekonomisk vinning.

– Leveranser till och från boendet kommer att i större omfattning ske på nattetid med hjälp av drönare eller andra automatiserade transportmedel.

 

 

Bli den första att kommentera "Trenderna som kan påverka brf:er 2020"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega