Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens

Projekteringschefen som bygger för lärande

Det är mars 2019. Ett stort jubel ljuder över Cirkus i Stockholm när de som varit med och byggt forskningsanläggningen Biomedicum får reda på att de vunnit Årets Bygge 2019. Sara Tyberg står på scenen i egenskap av den projekteringschef i byggherrens organisation som deltagit i projektet från ax till limpa.

Vi stämmer träff med Sara för att få veta mer om hennes framgångar som projekteringsledare, vd och föreläsare. Hur kom det sig att hon valde en karriär inom byggbranschen? Vad är det som driver henne? Och hur ser hon på framtiden?

Nobody is perfect but a team might be
Sara kan verkligen summera ett framgångsrikt år där Årets bygge var en av flera höjdpunkter. Sara berättar att hon gavs möjligheten att vara projekteringschef i byggherrens organisation från 2010 till 2018.

Årets bygge var ett resultat av ett fantastiskt teamwork med många inblandade parter. Ett citat från en okänd avsändare satt upptejpat på kaffemaskinen på kontoret: ”Nobody is perfect but a team might be”. Det är ett citat Sara ofta återkommer till som ger henne både glädje och inspiration.

– Det roligaste med mitt jobb är att jag får träffa många människor med olika kompetens, lösa problem i stort och smått och se tydliga resultat av idogt arbete, säger Sara.

Tidigt intresse för byggnader
Hur kom det sig att Sara hamnade just i byggbranschen? Hon har alltid tyckt om hus och sett nyttan av bra offentliga byggnader.

Inspirationen till karriärvalet fick hon även av att hennes pappa var konsult just inom byggbranschen, vilket framförallt gjorde henne nyfiken på ritningar redan som liten.

Sara utbildade sig till byggnadsingenjör och projekteringsledare vid KTH, samt i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet. Hennes första arbete var som fastighetsingenjör för skolbyggnader, där hon ansvarade för felavhjälpande underhåll, planerat underhåll – och alla projekt.

Fastighetsingenjör var en mer vanligt förekommande titel förr, i dag används framförallt termen teknisk förvaltare.

Det följande bytet till konsultsidan var i första hand tänkt som ett tillfälligt steg för att själv lära sig att bli en bättre beställare.

– Jag fortsatte som konsult och byggprojektledare med inriktning på projekteringsledning – i första hand för att lära mig att bli en bättre beställare själv. Tanken har hela tiden varit att gå tillbaka till beställarsidan och jobba med långsiktigt fastighetsägande, men efter tjugo år är jag fortfarande konsult.

Nyttan för andra är drivkraften
Saras meritlista är lång. På förteckningen över uppdrag står komplexa ny- och ombyggnader av laboratorium och utbildningslokaler, samt mindre projekt med kvarvarande hyresgäster. Sara är också specialist på byggherrens arbetsmiljöansvar och har arbetat inom flera tillgänglighetsprojekt.

Dessutom är hon certifierad kontrollansvarig och certifierad BAS-P. Saras hjärta klappar extra mycket för god arbetsmiljö. En av de saker som driver henne är att känna att hennes arbete är till nytta för andra människor.

– Att på olika sätt arbeta med offentliga byggnader är givande i sig. Det är byggnader som ska tas i bruk av många människor. Att processen fram till färdigställd byggnad är så bra som möjligt för alla inblandade är också en stor drivkraft. BAS-P är en förkortning som står för byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering – och god arbetsmiljö är en av mina hjärtefrågor.

Håller utbildningsfanan högt
Förra året tog Sara klivet till att, parallellt med att vara konsult, axla rollen som vd i konsultbolaget Condo Consult som hon är delägare i. Hon tonar gärna ner uppdraget som vd eftersom vardagen mestadels består av operativa uppdrag.

Sara framhåller hellre lärandet. På Condo Consult vidareutbildar sig samtliga konsulter löpande för att hålla sig à jour med branschregler och teknikutvecklingen. Att själva föreläsa är också något som ständigt håller Sara och hennes kollegor på tårna.

– Vi håller utbildningsfanan högt i min organisation, både genom att ständigt uppdatera den egna kunskapen och genom att fylla på erfarenhetsbanken. Vi har en uttalad drivkraft att sprida kunskap. Jag och mina kollegor anlitas ofta som föreläsare och har ett nära samarbete med BFAB som utbildningsleverantör. Jag tycker verkligen om föreläsningssituationen, att få dela med mig av kunskaper och erfarenheter. Utbytet man får av deltagarna är också enormt givande!

Spår en fortsatt spännande byggbransch
Sara spår en fortsatt spännande och föränderlig byggbransch i Sverige, där vikten av att bygga långsiktigt hållbart genom kloka beslut är avgörande. Hon ser att byggprojekten mår bra när en kompetent och engagerad organisation arbetar systematiskt och proaktivt.

– Fördelarna är att man skapar tid för uppföljning och reflektion och kan justera så att de långsiktiga målen uppnås. Man kan ”loopa” frågor på ett kontrollerat sätt.

Den erfarenheten är något Sara försöker tillföra i projekten och lära ut som föreläsare. Med tanke på hennes meritlista tycks det vara ett framgångsrikt recept som vi bör lära av!

Vill du lära dig av Sara eller är du nyfiken på en karriär inom bygg?
Sara Tyberg är en ofta anlitad föreläsare i BFAB:s regi som bidrar med sina expertkunskaper och vinnande attityd.

Välkommen att läsa mer om BFAB:s utbud inom bland annat Byggprojekt- och projekteringsledning och BAS-P.

Information om Årets bygge
Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Juryn gör i sin bedömning en sammanvägning av hur väl projekten uppfyller fem huvudkriterier. Kriterierna innefattar Samverkan, Teknik/Innovationer, Tid/Kvalitet/Budget, Hållbarhet och Säkerhet. Årets Bygge arrangeras av tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk Byggtjänst som samarbetspartner.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega