Innehåll från HWQ EntreprenadAnnons

I stället för dyra stambyten

Stambyte är ofta både dyrt och stökigt för alla inblandade – men det finns alternativ. I stället för att byta ut stammarna kan de rengöras, blästras och därefter få en fräsch och hållbar invändig yta genom så kallad relining. Något som sparat Förvaltaren i Sundbyberg mycket pengar och besvär för de boende.

Varm- och kallvattenstammarna i Sundbybergs kommunala bostadsbolag Förvaltarens fastigheter på Hallonbergsvägen hade passerat sin livslängd. Men i stället för ett sedvanligt stambyte, som skulle innebära stora kostnader och omfattande störningar för boende i 225 lägenheter, undersökte de möjligheten att renovera de befintliga stammarna.

De fastnade för HWQ Entreprenads metod som blästrar vattenrören och ger dem ett nytt invändigt ytskikt.

En trappuppgång i veckan
I juni i år satte personal från HWQ Entreprenad igång arbetet och har sedan dess blästrat och relinat stammarna en trappuppgång i taget.

– Planen var att klara av en trappuppgång per vecka, och det har vi lyckats följa hela vägen. De uppgångar där boende inte har varit tillgängliga har vi fått hoppa över för att arbetet ska flyta på, men än så länge ser det ut som att hela projektet blir klart på utsatt tid, säger Daniel Neuendorf, produktionschef på HWQ Entreprenad.

Varje lägenhet får sitt vatten avstängt under tre dygn. Under tiden erbjuds vattendunkar och andra lösningar för att de boende ska kunna stanna hemma.

– Under hela arbetets gång har vi fått höra hur nöjda hyresgästerna varit med vår personals bemötande och den information de har fått, säger Daniel.

Ekonomiskt och hållbart
Ett stambyte är förknippat med stora kostnader, bland annat för rivning och våtrumsrenoveringar. Dessutom genererar det enorma mängder avfall – närmare två ton per lägenhet – som kan innehålla hälsofarliga och miljöfarliga ämnen.

Blästringsmaterial och avfall efter en relining väger istället cirka 5 kg per lägenhet, och någon rivning krävs normalt inte. Badrumsrenoveringarna kan vänta tills de verkligen behövs.

Förvaltaren passade också på att byta ut de energislukande handdukstorkar som var kopplade till varmvattencirkulationen i varje lägenhet. I samband med rörrenoveringen ersattes de med eluppvärmda handdukstorkar.

Risker upptäcks vid platsbesök
Äldre galvaniserade rör kan innehålla mängder med rost och sprickor. Då kan reliningen ta längre tid, eller i vissa fall inte vara det bästa alternativet. Det upptäcks i regel redan vid ett första platsbesök, som fastighetsbolaget inte betalar något för.

Hyreshusen på Hallonbergsvägen byggdes på 1970-talet och har kopparrör. Arbetet har inneburit minimalt med överraskningar och störningar för de boende. Av flera kilometer vattenledning är det bara cirka 50 centimeter som behövt bytas ut.

HWQ Entreprenad har genomfört installationer över hela Sverige samt utomlands. Referenser finns hos Allmännyttan, privata fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, energikonsulter, ventilationsentreprenörer m.fl.

Läs mer om HWQ Entreprenad här

Bli den första att kommentera "I stället för dyra stambyten"

Lämna en kommentar


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/webvol9/nl/z9a2ws8bxs1aj5a/forvaltarforum.se/public_html/wp-content/themes/mh_newsdesk_child/content-related.php on line 3