Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Ny giftfri metod för att sanera vägglöss

Fällorna fylls med kolsyreis och när lössen går i kommer de inte upp igen.

Stockholmshem ska testa kolsyreis för att bekämpa vägglöss. Bolagets egen expert på skadedjur berättar om metoden och en annan ny spännande upptäckt.

På världens största vägglus-konferens i USA, Global Bed Bug Summit, fick Chantelle Small, ansvarig för skadedjursfrågor på Stockholmshem, höra talas om en metod som kan förbättra bekämpningen av vägglöss.

Chantelle Small.

– Idag när man ska sanera mot vägglöss måste man bo i lägenheten för att locka fram vägglössen. Men i USA fick jag tips om en metod där man använder kolsyreis för att locka fram vägglöss i tomma lägenheter, säger Chantelle Small.

Hur fungerar den nya metoden?
– Kolsyreis kombinerat med vatten producerar koldioxid och det är något som lockar fram vägglöss. Har du en tom lägenhet brukar vägglössen gå i ide och gömma sig tills någon kommer in i lägenheten igen. Men med kolsyreis kan man lura dem, så att de kommer fram ändå och springer runt när de ska bekämpas. Man sätter fällor utmed väggarna och sedan lägger man kolsyreis i en separat skål. När lössen har gått ner i fällorna kommer de inte upp.

När kommer Stockholmshem att testa?
– Jag hoppas kunna köra igång testen i november. Men just nu är råttor ett stort problem, vilket det brukar vara på hösten, så man får springa på de bollar som kommer snabbast.

Var används metoden?
– Min kollega i Norge, skadedjursexperten Espen Roligheten på Bolibygg i Oslo, använder metoden. Bolibygg jobbar bara med sociala boenden och har inte vanliga hyreslägenheter. Så de har lite andra utmaningar än vi. Men han använder det regelbundet i sin verksamhet och det var han som tipsade mig om kolsyreis när vi var på konferensen i USA förra året. Han berättade att det har fungerat väldigt bra för dem.

Hur vill Stockholmshem använda metoden?
– Vi kommer bara att använda det här i tomställda lägenheter där vi inte har någon hyresgäst. Vi har inte möjlighet att evakuera, men om en hyresgäst flyttar och vi vet att det finns vägglöss kan vi sanera innan nästa hyresgäst flyttar in.

Finns det några nackdelar med metoden?
– Den enda nackdelen jag kan se är att man inte kan använda den här metoden i lägenheter där det bor folk. Kolsyreis bränner ju om man tar på det, så det kan vi inte riskera. Det här är bara en saneringsmetod för tomma lägenheter.

Några andra spännande nyheter om skadedjursbekämpning?
– Jag hittade en artikel om forskaren Ulf Göransson vid institutionen för läkemedelskemi på Uppsala universitet. Han har upptäckt att ett gram slem från slemmaskar som lever på havsbottnen på Västkusten kan döda en miljon kackerlackor.

Vad skulle upptäckten kunna leda till?
– Det kan vara framtiden inom vägglöss- och kackerlackssanering, eftersom det är ofarligt för människor, men väldigt dödligt för insekter. Det är mest intressant för vägglöss eftersom det har tagits fram ny bra gel för att bekämpa kackerlackor. Och vägglössen kan inte vara resistenta mot det här slemmet eftersom det inte finns på marknaden. Förhoppningsvis kan de inte ens utveckla en resistens eftersom det är ett naturmedel och inte en kemisk produkt.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Bli den första att kommentera "Ny giftfri metod för att sanera vägglöss"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega