Chalmersfastigheter i Göteborg jobbar sedan i fjol aktivt med att återbruka byggmaterial och byggprodukter i samband med lokalanpassningar.
– Men det måste vara lätt att göra rätt, säger Anton Franker, kundansvarig och hållbarhetssamordnare.
Bolaget påbörjade sitt interna återbruksarbete i slutet av 2016. Man gör kontinuerligt lokalanpassningar av kontor, laboratorier och undervisningssalar.
– Vi rev ut ena dagen och slängde en massa glaspartier och nästa dag behövde vi köpa nya. Lokalanpassningar var en av vår största påverkan på miljön, säger Anton Franker.
Chalmersfastigheter har som många andra haft förråd i källaren med saker som kan vara bra att ha, men som sällan kom till användning eftersom få visste att och var de fanns.
Utvecklade egen app
Med hjälp av studenter från Chalmers lät man därför utveckla en app med vars hjälp man både inventerar och kategoriserar vad som finns sparat. Sedan 2018 kan projektledare och förvaltare gå in och söka i appen och den tillhörande interna “webshoppen”.
– När vi bygger om är steg 1 alltid att se om det finns något begagna att använda, annars får vi köpa nytt. Det som främst återbrukas är dörrar, entrépartier, glaspartier, armaturer och en del vitvaror.
Viktigt återanvända sakerna snabbt
Chalmersfastigheter använder sig också av IVL Svenska Miljöinstitutets beräkningar för att se vilken klimatnytta varje återbrukad sak ger.
– Vi hade första året som mål att spara 25 ton koldioxid genom att sätta in begagnade produkter i stället för nya. Och det klarade vi. Det är ju först när vi använder något begagnat som vi sparar. Därför är det viktigt att saker kommer snabbt till användning och inte får ligga för länge på hyllan, då blir de så gamla att ingen vill ha det längre, säger Anton Franker.
Minskade kostnader
Enligt honom har återbruket inneburit minskade kostnader i många projekt och appen betalade sig redan det första året.
– Om vi har saker i lager kan vi också korta leveranstiderna, framförallt när våra hyresgäster är sent ute med att vilja ha en ombyggnad.
Flytta runt eller renovera
Nyordningen innebär också att bolaget allt oftare ifrågasätter hyresgästernas önskan om att få nytt.
– I första hand försöker vi förnya genom att flytta befintligt material inom lokalen, det är allra mest kostnadseffektivt. Dessutom renoverar vi i dag hellre ett kök genom att byta bänkskiva och lacka om skåpluckor i stället för att köpa nytt.
– Det finns en uppfattning att återbruk är så himla krångligt, men våra snickare säger att det går lika snabbt att flytta ett glasparti som att sätta in ett nytt. Utmaningen är att få ned saker i förråd och upp igen, men det har också fungerat relativt bra.
Samarbete i Väst
Sedan i mars i år ingår Chalmersfastigheter, som var en av initiativtagarna, i projektet Återbruk Väst som är ett samarbete mellan flera privata och offentliga fastighetsägare och arkitekter i Göteborg samt IVL, Business Region Göteborg, Johanneberg Science park. Projektet finansieras av projektparterna samt Västra Götalandsregionen.
– Meningen är att vi ska lära av varandras erfarenheter och att vi även ska kunna återbruka material mellan oss, inte bara internt. Det långsiktiga målet är att skapa en återbruksmarknad och att återbruk skalas upp och blir industriellt – då kommer vi att se verklig klimatnytta.
Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se
Läs också: Arbetssätt för ökat återbruk
Antons 5 tips för att komma igång med återbruk
- Sätt återbruksmål i er projekt- och förvaltningsorganisation (ta hjälp om ni inte har kompetensen själva)
- Inventera vad ni har sparat i era förråd och använd detta istället för nyinköp
- Materialinventera era vakanta lokaler innan ombyggnation
- Påverka nya hyresgäster (tillsammans med arkitekt) så att återbruket maximeras
- Sist men inte minst börja återbruka! Det är lättare än vad de flesta tror.
Titta in i Chalmersfastigheters återbruksshop här
Återbruk Väst
Återbruk Väst är en samverkansarena mellan fastighetsägare, arkitekter, offentliga aktörer och forskare som vill hitta metoder för att skala upp återbruket inom byggsektorn till en industriell nivå.
Återbruk Väst arbetar praktiskt och genomför ett antal fallstudier i Västsverige. Det handlar om återbruk ur flera aspekter – vid rivning, ombyggnad, nybyggnad och digitalisering av lager.
Parterna använder Centrum för cirkulärt byggandes marknadsplats och inventeringsverktyg för att sälja och köpa återbrukat material.