GPS-knapp ska bidra till ökad trygghet

Rikshem förser tre veckor framåt invånare i sju svenska städer med GPS-knappar för att identifiera otrygga platser. Utifrån knapptryckningarna kan Rikshem, tillsammans med lokala aktörer, arbeta för att förbättra tryggheten i bostadsområden i hela landet.

Det kan handla om en dåligt upplyst gång, en öde parkeringsplats, en väg där bilister kör för fort eller något helt annat.

Med Trygghetskollen låter Rikshem invånare i Västerås, Umeå, Helsingborg, Kalmar, Luleå, Norrköping och Östersund med hjälp av en GPS-knapp som man har med sig när man är utomhus markera platser där man upplever bristande trygghet.

Hoppas många vill vara med
Varje knapptryck markeras på en karta, och Rikshem sammanställer sedan en rapport för att tillsammans med andra lokala aktörer förbättra förutsättningarna på platser som upplevs som otrygga.

– Vi arbetar för att skapa inkluderande och attraktiva bostadsområden och miljöer, och då spelar trygghet en central roll. Trygghetskollen är ett sätt för oss att låta invånarna visa vilka platser som behöver ses över för att öka tryggheten och vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och berätta vilka områden vi ska titta närmare på, säger Malin Bosaeus, hållbarhetschef på Rikshem.

Användas i fler områden
Trygghetskollen genomförs i första hand i sju olika städer men ambitionen är att använda slutsatserna för att även förbättra tryggheten i fler bostadsområden i landet. Parallellt pågår ytterligare arbete med fokus på trygghet.

– Vi har genomfört trygghetsanalyser på flera orter och vi kommer även framöver att ha ett stort fokus på att skapa trygga och inkluderande områden. Vi är medvetna om att vi endast kan påverka de områden vi arbetar i, men vi vill gärna diskutera möjliga förbättringsområden med andra fastighetsägare och kommuner i de fall vi har information som kan gagna platserna, säger Malin Bosaeus.

Källa: Rikshem

Läs mer om Trygghetskollen här

Bli den första att kommentera "GPS-knapp ska bidra till ökad trygghet"

Lämna en kommentar

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär