Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Stadsodlingar hos Higab

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum 2021 driver Higab ett pilotprojekt för att testa stadsnära odling. Nu har tre platser etablerats vid Slakthuset, Kvibergs Kaserner och Musikens Hus.

– Vi tycker det är ett bra sätt att utnyttja oanvända ytor och förhoppningsvis skapa en trivsammare miljö. Det är extra spännande att det finns kommersiella aktörer som vill bedriva näringsverksamhet genom att odla stadsnära och samtidigt erbjuda sina produkter till försäljning lokalt, säger Johan Carlsson, marknadschef på Higab..
– Odlingarna kommer också bidra till att minska urholkningen av den biologiska mångfalden, vilket är ett mål för Göteborgs stad.

Platsanalyser
Satsningen är en del av stadsodlingsprojektet Grow Gothenburg som ingår i stadens 400-års-jubileum 2021 och för att utforma odlingsplatserna har Higab samarbetat med The Foodprint Lab som är ett team av arkitekter och stadsplanerare.

De har utfört platsanalyser och därefter designat stadsodlingarna särskilt efter varje fastighet. Dessutom har de matchat personer och aktörer som har eller söker plats för odling.

Slaktarens trädgård
Nu är stadsodlingarna på plats och har börjat användas av odlare. I Slakthusområdet har det skapats en köksträdgård med sittplatser och trästaket. Odlingen går under namnet Slaktarens trädgård och drivs av en förening. Här kan den som vill skörda och köpa grönsaker på plats.

Vid det tidigare militärmuseet i Kviberg har platsen utformats för att smälta in i den kulturhistoriska miljön.

Treårigt pilotprojekt
På baksidan av Musikens Hus har fyra parkeringsplatser omvandlats till en grön oas med flyttbara odlingslådor, sittplatser och ett trädäck. Detta är även en del i Musikens Hus satsning på ett grönt kulturhus, där man även har anlagt solceller på taket och laddstolpar för elbilar.

– Pilotprojektet löper över tre år. Om det faller väl ut kan vi överväga att starta fler projekt och förhoppningsvis hitta lösningar som ger möjlighet att skapa permanenta odlingsplatser vid våra hus runt om i Göteborg, säger Johan Carlsson.

Källa: Higab

Bli den första att kommentera "Stadsodlingar hos Higab"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega