Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Delar gärna verktyg men inte badrum

Delningsekonomi har aldrig varit så populärt som nu. Men hur långt är vi egentligen beredda att gå när det kommer till att dela vår boyta med grannar? Inte så långt visar Sveriges Bostadsrättsrapport, framtagen av SBC Sveriges Bostadsrättscentrum. 

Bostadsbristen är ett ständigt aktuellt ämne. Några av de lösningar som diskuteras är flexibelt boende och att dela boyta med grannar kan komma att bli en verklighet för svenskarna i framtiden.

I årets upplaga av Sveriges Bostadsrättsrapport har bostadsrättsägare gett sin syn på delat boende. Majoriteten önskar inte dela sitt boende med andra, det uppger 86 procent. Bland de som kan tänka sig att dela utrymmen i lägenheten toppar tv-rummet listan, vilket fem procent svarar. Bland styrelsemedlemmar är dock siffran dubbelt så hög, var tionde styrelsemedlem kan tänka sig att dela sällskapsrummet med andra.

När det kommer till verktyg ser dock inställningen annorlunda ut. Det tillsammans med gymredskap skulle varannan kunna tänka sig att dela med sina grannar i framtiden.

– Dagens familjer ser inte ut som de en gång gjorde.  I samband med detta talas det mer om flexibla bostäder och lösningar med fler delade funktioner. Det är intressant att det skiljer sig så pass mycket mellan vilka som är villiga att dela vad med sina grannar. En bostadsrättsförening är trots allt redan en stor delningsekonomi, säger Helena Klåvus, cio på SBC Sveriges Bostadsrättscentrum.

Framtidens störningsmoment
Framtiden bjuder inte bara på fler delningstjänster. Tekniken utvecklas i hög takt och förväntas underlätta flera funktioner bland boende i flerfamiljshus.

Frågar man landets bostadsrättsägare så behöver allt dock inte vara av glädje. Närmare var fjärde tror nämligen att grannens drönare är ett framtida störningsmoment. Irriterande ljud från robottjänster, bud som springer i trappuppgången och elektroniska postlådor som ändrar adress är andra saker som toppar listan över irritationsobjekt bland grannarna i framtiden.

Arbetar inte med hållbarhet
Rapporten från SBC visar också att bostadsrättsföreningar saknar hållbarhetstänk.

Tre av tio tillfrågade känner inte till om deras förening fokuserar på hållbarhet eller ej. Hela 22 procent uppger att frågorna inte diskuterats alls och endast 17 procent uppger att deras förening arbetar aktivt med både sociala och ekologiska hållbarhetsfrågor.

Källa: Sveriges Bostadsrättscentrum

Vilka av följande rum och ytor skulle du kunna tänka dig att dela med dina grannar i framtidens boende?

 1. Tv-rum 5 procent
 2. Vardagsrum 4 procent
 3. Kök 3 procent
 4. Kyl/frys 3 procent
 5. Sovrum 2 procent
 6. Toalett 1 procent
 7. Badrum 1 procent

 

Vad av följande saker skulle du kunna tänka dig att dela i framtiden med dina grannar?

 1. Verktyg  54 procent
 2. Gymredskap 50 procent
 3. Bil  29 procent
 4. Böcker 29 procent
 5. Städredskap  26 procent
 6. Cykel  26 procent
 7. Hemelektronik 6 procent
 8. Köksredskap 4 procent
 9. Kläder 3 procent

 

Vad tror du är framtidens störningsmoment bland grannar

 1. Felsortering i det automatiska soprummet 37 procent
 2. Störande ljud från maskin- och robottjänster 24 procent
 3. Grannens kompost luktar illa 23 %
 4. Grannens drönare 23 %
 5. Grannar som laddar elbilen i det gemensamma garaget 17 %

 

Om Sveriges Bostadsrättsrapport 2019
Sveriges Bostadsrättsrapport 2019 baseras på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Ipsos Norm på uppdrag av SBC Sveriges Bostadsrättscentrum. I undersökningen har drygt 1 000 bostadsrättsägare i åldrarna mellan 18 och 65 år gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt samt hållbarhets- och framtidsperspektiv. Undersökningen genomfördes under januari 2019 i form av en webbenkät.

Ladda ned och läs hela Sveriges Bostadsrättsrapport 2019 här

Bli den första att kommentera "Delar gärna verktyg men inte badrum"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega