Malmöbor får lära sig att bo i hyreslägenhet

Fem fastighetsbolag och Malmö stad har tillsammans tagit fram en boguide där man får lära sig allt ifrån hur man söker en bostad till kontraktsskrivning och vad som gäller om man flyttar ut. 

Boguiden, som finns tillgänglig på svenska, engelska och arabiska, vänder sig främst till dem som aktivt söker sin första lägenhet. Men även till den som precis flyttat in. Här får de grundläggande information om både sina och hyresvärdens rättigheter och skyldigheter – på ett lättsamt sätt.

– Det här är ju inget som man lär sig i den vanliga skolan, men ändå antas veta, säger Linus Walldén, förvaltare hos HSB Malmö.

Och vem vet hur man luftar ett element, fixar stopp i handfatet eller byter säkringar – om man aldrig har gjort det förut? Därför innehåller guiden också kortare filmer som lär ut olika praktiska saker. Här finns även en ordlista som förklarar svåra ord på vägen – som avflyttningsprotokoll och fuktspärr.

Linus Walldén räknar med att det här blir ett bra sätt att informera nya hyresgäster.

– Tidigare har de fått en mängd papper med svår text när de flyttar in. Nu kommer vi att kunna dela länken till Boguiden med dem, säger han.

Bakom Boguiden står också MKB,  Stena Fastigheter, Trianon och Rosengårds Fastigheter.

Bli den första att kommentera "Malmöbor får lära sig att bo i hyreslägenhet"

Lämna en kommentar