Innehåll från Stockholm ExergiAnnons

Smartare uppvärmning för fastigheter

Rena himmelriket jämfört med vårt tidigare system. GA-fastigheters tekniska förvaltare lovordar bolagets nya digitala verktyg för att hålla koll på värmesystemet.

– Vi har kvar det gamla systemet i några av våra fastigheter, så de går parallellt. Men man går inte gärna in i det gamla systemet när man ser hur bra det nya är, säger Anders Mellstrand, teknisk förvaltare på GA-fastigheter.

Han berättar att GA-fastigheter anlitade energibolaget Stockholm Exergi för att byta undercentral i några fastigheter. I samband med det erbjöds bolaget att testa ett digitalt verktyg för att förenkla och hantera fjärrvärmesystemet i alla fastigheter i Stockholm.

Snabb information
Verktyget kallas Intelligy Pro och är en vidareutveckling av verktyget Intelligy som Stockholm Exergi tagit fram för Brf:er.

Med hjälp av uppkopplade undercentraler och realtidslarm får fastighetsägaren eller förvaltaren snabb information om inomhusklimatet och datadrivna analyser. Värmesystemet styrs och optimeras för ett behagligare inomhusklimat och energieffektivare uppvärmning.

Stockholms Exergi började installera verktyget hos GA-fastigheter för åtta månader sedan och den sista fastigheten blev klar för cirka tre månader sedan.

Jämför med liknande hus
Anders Mellstrand har positiva erfarenheter av verktyget och den digitala och automatiserade tjänsten som gör det enklare för bolaget att fatta rätt beslut.

– De jobbar hela tiden med att jämföra likvärdiga hus. I deras system kan vi gå in och se om vi till exempel har ett punkthus. Då kan de jämföra värdena med andra punkthus som de levererar fjärrvärme till. De kan även jämföra med andra hustyper. Så vi kan få väldigt bra algoritmer och de hjälper samtidigt till med att trimma in husen.

Förebyggande åtgärder
Nu kan Anders Mellstrand se på sin datorskärm vilken temperatur som Stockholm Exergi levererar på fjärrvärmen och samtidigt kunna ställa krav på dem.

– Det som också är bra när de har satt in så många mätare i undercentralerna är att man kan se om en pump helt plötsligt börjar gå sämre. Man ser alltså när pumpen börjar gå ner i varv och då kan man byta den innan den går sönder.

”En annan nivå”
Stockholm Exergi har satt in givare med rumstermometrar i lägenheter som formar ett sicksackmönster i varje fastighet.

– Det har verkligen lyft det här till en annan nivå. Ringer en hyresgäst så kan jag se att på plan 4 där de ringer från ligger temperaturen på ett visst gradtal. I stället för att då höja värmen i hela huset kan jag gå in och göra en punktinsats i just den lägenheten. Jag kan till exempel täta alla fönster eftersom det drar in kalluft eller fixa en kägla i elementet som har hängt sig.

Win win
Anders Mellstrand ser en synergieffekt med att använda fjärrvärmeleverantörens system.

– De är väldigt medvetna om vad de sätter in för system, eftersom det kan slå tillbaka mot dem själva. Så de har varit väldigt lyhörda och snabba på att justera om det har varit några problem.

Långsiktigt samarbete
Att mäta är att veta, men det är många aktörer som erbjuder den här typen av system och Anders Mellstrand tycker det är viktigt att anlita en långsiktig och pålitlig leverantör.

– Är det någon som tror att Stockholm Exergi kommer försvinna på marknaden? Nej, det är inte troligt. Stockholm Exergi erbjuder också att de kan hjälpa oss om det kommer ett larm. De bygger ut den här servicen mer och mer.

Lägre kostnader
En annan avgörande fråga är naturligtvis priset.

Anders Mellstrand konstaterar att värmeoptimeringen hjälper GA Fastigheter att effektivisera energianvändningen tack vare ett jämnare inomhusklimat och styra bort onödig energianvändning. Systemet hjälper också bolaget att minska antalet fysiska besök i fastigheten eftersom man kan hålla koll på värmesystemet på distans.

– Kostnaden för systemet motsvarar ett besök av en rörmokare eller två besök av en fastighetsskötare i månaden. Det är ungefär vad jag betalar. Vi ska ju ha koll och protokollföra VVC-ledningstemperaturen till exempel och jag får det loggat en gång i minuten. Då slipper jag ha en fastighetsskötare som springer dit och skriver upp det en gång i veckan. Bara där har jag sparat in pengarna.

Framtida projekt
Anders Mellstrand berättar att GA-fastigheter har börjat titta på om det går att koppla upp ventilationsanläggningar med systemet.

– Vi vill kunna trimma in dem mot värmen. Under de kallaste perioderna ska man kunna varva ner ventilationen lite för att inte blåsa ut all uppvärmd värme. Det ska gå att koppla upp ventilationsanläggningar på Intelligy.

GA-fastigheter är även intresserade av att mäta inkommande kallvatten och Stockholm Exergi undersöker om det är möjligt att koppla upp i verktyget.

 

Läs mer om Intelligy Pro


Snabbfakta om GA-fastigheter
Bolaget grundades av Göran Atmer (1927–2007). Han köpte sin första fastighet på Södermalm i slutet av 1960-talet. Därefter förvärvade han ytterligare fastigheter. Ett viktigt kriterium vid varje förvärv var att fastigheten i fråga skulle vara trevligt belägen. Idag förvaltar GA-fastigheter 18 fastigheter, belägna i Stockholm och Uppsala. Den egna förvaltningen startade den 1 september 1985. Idag förvaltar GA-fastigheter MEA:s fastigheter som finns i Stockholm och Uppsala, BEA hus som har fastigheter i Stockholm och Fastighets AB Grannarne som har fastighet i Stockholm.

 

Bli den första att kommentera "Smartare uppvärmning för fastigheter"

Lämna en kommentar