Mer fossilfri el med nytt utredningsförslag

solcellerFastighetsägare som vill flytta överskott av egenproducerad el mellan sina fastigheter ska kunna göra det. Det föreslår den statliga Nätkoncessionsutredningen.

Utredarna överlämnade den 10 juni sitt slutbetänkande till energiminister Anders Ygeman (S). Utredningen ”Moderna tillståndsprocesser för elnät” finns att läsa via länk under artikeln.

– Det här är ett mycket välkommet förslag som kommer öka produktionen av solel när det blir möjligt att flytta el mellan egna fastigheter, säger Rikard Silverfur, chef utveckling & hållbarhet på Fastighetsägarna.

Slippa nätkoncession
Nätkoncessionsutredningen förslår att fastighetsägare som producerar egen förnybar el och har ett överskott av el ska kunna flytta den för att täcka elunderskott i andra fastigheter utan att som idag behöva nätkoncession.

Förslaget innebär att det nu blir möjligt att flytta till exempel solel som produceras i en byggnad till en annan, samt mellan olika fastigheter inom samma företag.

Fler smarta fastigheter
– Det är mycket positivt att det föreslås bli lättare att flytta förnybar och fossilfri el mellan fastigheter. Ett undantag från koncessionsplikten kommer göra att fler fastighetsägare vill satsa på till exempel solel. Det gör det också möjligt att effektivisera styrningen och användningen av el mellan fastigheter. Förslaget bidrar till fler smarta fastigheter och till målet att Sverige ska vara fossilfritt, fortsätter Rikard Silverfur.

Källa: Fastighetsägarna

Bli den första att kommentera "Mer fossilfri el med nytt utredningsförslag"

Lämna en kommentar

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär