Därför är MKB bäst på studentboende

Affärsområdeschefen Håkan Andersson (överst till vänster) och kollegorna på MKB Student tog emot Nöjd Studbo-priset.

MKB Fastighets AB har högst NKI av alla Sveriges studentbostadsföretag i mätningen Nöjd Studbo. Den ansvariga chefen berättar hur de jobbar.

Nöjd StudBo som görs på uppdrag Studentbostadsföretagen visar att MKB har lyckats förbättra sitt redan höga Nöjd Kund-index (NKI) från fjolårets 85 till 88 i år.

Det är andra gången MKB vinner totalt, och fjärde gången bolaget vinner sin storleksklass medelstora bolag.

– Vi ökade lite grand på samtliga fastigheter, samt att vi har tillfört en nyproducerad fastighet till beståndet. Den nya fastigheten Stapelbädden med 167 lägenheter fick ett NKI på 90. De områden som vi fick högst betyg på var bra personal och bra standard på produkterna, säger Håkan Andersson, affärsområdeschef på MKB Student.

Förbättringsarbetet
Efter förra årets seger i Nöjd StudBo skrev MKB att bolaget under flera år har arbetat strategiskt med att utveckla och förbättra sitt koncept och bland annat har ökat studenternas påverkansmöjligheter, effektiviserat inflyttningsprocessen samt förbättrat kommunikationen.

Håkan Andersson berättar hur bolaget har jobbat vidare för att bli ännu bättre?

– Vi har fortsatt att finlira i våra olika processer och förbättrat dem ytterligare. Vi har också växt organiskt med nyproduktion, vilken vi jobbat hårt med för att sätta i bästa tänkbara förvaltning.

Nya lösningar
Finns det något område som MKB måste jobba mer med för att höja sitt NKI ännu mer?

– Det blir nog väldigt svårt att förbättra oss från NKI 88. Någon gång slår man i taket och vi är nog väldigt nära det, men det gäller att hålla engagemanget på topp och inte luta sig tillbaka och vara nöjd, säger Håkan Andersson och tillägger;

– Rent praktiskt finns det alltid förbättringar, vilka nu ligger på detaljnivåer. Jag tror att lösningar för att om möjligt lyfta ännu mer ligger helt utanför det traditionella fastighetsarbetet och hamnar i kring-service, kommunikation/marknad och helt nya digitala möjligheter, men kanske också i lösningar kring arbete och boende efter studierna och hur vi kan vara en del i den lösningen.

Motiverad personal
Hur kommer det sig att ni på MKB hamnar i topp tre år i rad?

– Vi har väldigt bra och motiverad personal på MKB Student och det är den viktigaste faktorn. Vi har i vårt arbetssätt pekat ut de viktigaste processerna, jobbat hårt med dem och nått nivåer som ligger högt över det normala till vår standard. Vi arbetar väldigt nära våra kunder och försöker skapa en personlig och familjär stämning i husen.

I faktarutan under artikeln delar Håkan Andersson med sig av sina bästa tips för att få högre NKI i studentbostäder. Här kan du också se vilka bolag som vann de övriga storleksklasserna.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Håkans bästa tips för bättre NKI

  • Inflyttningen är viktig, gör den så perfekt det går vad gäller lägenheten, kommunikation, planering, visning med mera. När allt det är gjort så gör inflyttningen personlig och gärna med en skvätt humor.
  • Kommunikationen är ett viktigt redskap för alla. En snabb, tillgänglig, professionell, personlig, modern och genomtänkt kommunikation är att föredra. Den bör ske på de vis som kunden vill ha den och i flera kanaler beroende på vad som kommuniceras.
  • Alla medarbetare har ett stort ansvar och befogenheter. De vet att det är okej att göra fel och okej att testa nya saker.
  • Var maximalt tillgängliga på flera sätt.
  • Använd nudging.
  • Ha roligt på kontoret, det syns!

Vinnare i Nöjd Studbo 2019

Nöjd Studbo 2019 – stora företag
AF Bostäder

Årets klättrare – stora företag
Studentbostäder i Linköping AB

Nöjd Studbo 2019 – medelstora företag
MKB Fastighets AB

Årets klättrare – medelstora företag
Örebrobostäder AB

Nöjd Studbo 2018 – små företag
Stiftelsen Östgötagården

Årets klättrare – små företag
Åke Sundvall AB

Nöjd Studbo 2019 – lärosäten
Malmö Universitet

Fakta om MKB Student

Antal studentlägenheter: 1 176 lägenheter, varav 768 ägs av MKB och 408 är blockhyrda av Stadsfastigheter/Malmö stad. Studenthusen finns i flera delar av Malmö.

Fakta om Nöjd Studbo

Undersökningen, Nöjd Studbo, är genomförd av Origo Group på uppdrag av Studentbostadsföretagen. Studentbostadsföretagen är en branschorganisation för studentbostadsföretag där de flesta av Sveriges studentbostadsföretag är anslutna, både privata och allmännyttiga bolag.

För mer information

Håkan Andersson
Affärsområdeschef på MKB Student
040-31 37 32
Hakan.andersson@mkbfastighet.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega