Hyresgäster vill förbjuda rökning

Allt fler hyresgäster i Sverige vill förbjuda rökning i lägenheter. Det visar två undersökningar som gjorts 2009 och 2018 från Hem & Hyra.

Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra gav 2018 opinionsinstitutet Skop i uppdrag att fråga drygt 1 000 hyresgäster i landet om de vill ha ett förbud mot rökning inomhus i deras egna bostäder.

Svaren visar att 68 procent av hyresgästerna vill ha ett förbud. Bland hyresgästerna som är under 30 år är hela 84 procent positiva till ett förbud.

Av undersökningen framgår också att tre av tio hyresgäster vill förbjuda rökning på balkonger.

Attitydförändring
Resultatet pekar på att allt fler hyresgäster vill ha rökförbud. I en tidigare undersökning som Hem & Hyra lät göra 2009 svarade nästan hälften av hyresgästerna att det är okej att röka inomhus.

Enligt Statistiska Centralbyråns statistik har rökningen bland Sveriges befolkning minskat kraftigt. I början av 2000-talet var 19 procent av svenskarna rökare och nu är den gruppen 11 procent.

Inget lagligt stöd
Hem & Hyra skriver att många hyresvärdar har infört rökförbud i sina hyreshus. Men förbud är inte helt oproblematiska sett ur ett juridiskt perspektiv.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg säger att om boendet inte är avsett för särskilt känsliga grupper är det tveksamt om värden får införa förbud.

Undantaget är om huset är nyproducerat och förbudet är inskrivet i kontraktet när hyresgästerna flyttar in. Men att tvinga befintliga hyresgäster att sluta röka hemma är inte rimligt, enligt Susanna Skogsberg.

Källa: Hem & Hyra

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega