Nya bestämmelser ska förenkla delad entreprenad

Byggherrarna och CM-bolagen har tagit fram ett nytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingar.

CM-bolagens och Byggherrarnas gemensamt framtagna ABK-supplement, (ABK, Allmänna bestämmelser för konsultuppdrag) innehåller bland annat checklistor och kontraktsbilagor för att förenkla upphandlingen och tydliggöra konsultansvarsfrågan för beställare av konsulttjänster med genomförandeformen Construction Management.

CM-bolagen och Byggherrarna har sedan 2016 arbetat tillsammans för att utveckla ett nytt ABK-supplement, eftersom de såg ett kompletteringsbehov av de generella ABK09-riktlinjerna för att förtydliga och förenkla upphandlingar av CM-konsulttjänster.

Klargör ansvar och belyser riktlinjer
Supplementet klargör till exempel att CM-organisationen tar ansvar för hela processen och företräder beställarens intressen fullt ut.

Därtill kan en heltäckande försäkringslösning, särskilt anpassad för CM-projekt, göra att beställaren erhåller ännu större trygghet genom hela projektet.

Supplementet belyser även vilka riktlinjer som bör ingå i en CM-organisation, som till exempel projektledning, produktionsledning, riskanalys, ekonomistyrning, hantering under garantitiden, samt vikten av att redan från början att ha en tydlig genomförandeplan, när det kommer till att initiera, planera, verkställa, kontrollera och avsluta.

Källa: CM-bolagen

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega