Film om att ladda elbilen säkert

Bil Sweden, Power Circle och MRF (Motorbranschens Riksförbund) har tagit fram en informationsfilm om vad man bör tänka på när man laddar elbilen hemma. Elsäkerhetsverkets expert Mikael Carlson är en av dem som medverkar i filmen. Filmen tar upp vad den som har en laddbar bil bör tänka på,  vilka risker man bör undvika samt fördelen med att använda en laddbox vid laddning.

– Räddningstjänsten rycker ut till drygt 150 bostadsbränder varje år som sker i elanläggningar. Det visar en undersökning som vi på Elsäkerhetsverket har gjort. Hus byggda före 1940 löper dubbelt så hög risk att drabbas av brand som hus byggda efter 1980 och har du en hög belastning under lång tid, exempelvis när du laddar elbilen i ett vanligt eluttag, ökar risken för brand, säger Mikael Carlson teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

I filmen beskrivs laddboxars funktioner. De möjliggör att man kan ladda med högre effekt och använda alla tre faserna i huset. För uppkopplade boxar finns möjlighet att hänga på tjänster som ger mervärde – till exempel att mäta exakt hur belastningen ser ut, styra laddningen till natten eller anpassa uttaget till en tid då elpriset är lågt. Vissa laddboxar kan även balansera laddningen mot husets övriga belastning.

Ladda ned och se filmen här