Godkänd ventilation krav för hyreshöjning

Hyresgästföreningen tar strid mot dålig inomhusmiljö. Förhandlare kräver att värdarna kan visa upp en godkänd ventilation för att få höja hyran.

– Det är ett högst rimligt krav, säger Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen, när han intervjuas i medlemstidningen Hem & Hyra.

Han är en av fyra hyresförhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm som ställer krav på att ventilationen ska vara godkänd för att gå med på hyreshöjningar.

Hem & Hyra skriver att många av landets bostadsbolag och hyresvärdar inte har godkänd ventilation eller ens har kontrollerat om den fungerar som den ska. Det kan i sin tur bero på att kommunens roll som tillsynsmyndighet inte fungerar.

Brister i tillsynen
– Det är ett grundläggande hygienkrav att de ska följa lagen och se till att hyresgästerna har en bra inomhusmiljö. Alla som har levt med dålig ventilation vet hur jobbigt det är, säger Stefan Björk till Hem & Hyra.

Han berättar att när förhandlarna begärde ut protokoll hos kommunen fick de reda på att det inte fanns några sådana. Kontrollerna gällde privatvärdar i Nynäshamn, Botkyrka och Salem.

Stefan Björk tycker inte att kommunerna tar sitt tillsynsansvar. Han menar att kommunen måste kräva in protokollen mot vite för värdarna som inte följer lagen.

Källa: Hem & Hyra