Bättre inomhusluft med Nasa-patent

Sally R utsågs till Årets Innovatör 2017. Från vänster Viktor Kjellberg, Fredrik Edström, Anders Edström och Mohamad Omar Mansour.

Svenska ventilationsföretaget Sally R får tillgång till Nasa-patent för att utveckla ny teknik som kan rena vår inomhusluft och minska energiförbrukningen.

Sally R har signerat ett avtal med Nasa som ger rätt till åtta patent avseende teknik för att behandla och rengöra luft.

Patenten ska användas till att utveckla ny teknik som bryter ner skadliga gaser och samtidigt minskar fastigheters energiförbrukning och miljöpåverkan.

De åtta patenten omfattar flera områden av luftbehandling och rengöring. Ett av patenten berör en lågtemperaturkatalysator, som Sally R har fått ett bidrag värt drygt 4 miljoner kronor från Boverket för att utveckla tillsammans med Mälardalens Högskola och Rise.

Energieffektiv rening
– Byggnader står för en tredjedel av världens totala energiförbrukning. En stor del av det utgörs av klimathanteringen i byggnaderna. Genom effektivare rening av inomhusluften kan vi sänka både energiförbrukningen och driftskostnaderna för fastigheter, samtidigt som vi får ett hälsosamt inomhusklimat, säger Viktor Kjellberg, vd för Sally R.

– Lågtemperaturkatalysatorn erbjuder ett energieffektivt sätt att säkerställa att hälsofarliga gaser från utomhusluften inte kommer in i fastigheten. Den fungerar på ett liknande sätt som en katalysator till en bil, men vid lägre temperaturer, säger Anders Edström, ansvarig för produktutveckling för Sally R.

Tar bort kväveoxider
Avtalet omfattar också teknik för hantering och oskadliggörande av kväveoxider (NOx). Kväveoxider irriterar luftvägar och slemhinnor och är ett problem i många urbana områden.

– Med hjälp av den här tekniken vill vi ta bort kväveoxider från luften när den passerar ventilationssystemet på väg in i byggnaden. På så sätt kan vi säkra en hälsosam inomhusluft i urbana områden med höga halter av kväveoxider, säger Ph.D. Ida Iranmanesh, ansvarig för forskning och innovation för Sally R.

Stöd från Esa
För att säkra licensen med Nasa har Sally R fått stöd från Europeiska rymdorganisationen, Esa.

– Vi är mycket glada över att Esa Bic Sweden-företaget Sally R lyckades nå ett licensavtal med våra kollegor från Nasa för 8 patent som gör att Sally R kan utveckla sin teknik ytterligare, säger Frank Salzgeber, chef för tekniköverföring och företagsinkubation hos Esa.

Källa: Arctic Business Incubator

ESA – European Space Agency
Europeiska rymdorganisationen, ESA, är Europas länk till rymden. Organisationens mål är att skapa och utveckla möjligheter för Europa i rymden och se till att investeringarna i rymdforskning gynnar européer.

ESA BIC Sweden
Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden tar in ca åtta startup-bolag varje år. Dessa erhåller stöd och rådgivning vid någon av de tre inkubatorerna; Arctic Business Incubator, Uppsala Innovation Centre och Innovatum i upp till två år. De får bland annat tillgång till teknisk support via ett nätverk av industripartners, samt finansiering med 50 000 Euro för att utveckla sin innovation. Syftet med rymdinkubatorn är att öka användandet av rymdteknik i nystartade bolag. Det finns för närvarande 16 ESA Business Incubation Centres (ESA BIC) i över 12 europeiska länder. ESA BIC Sweden genomförs med stöd av European Space Agency (ESA), Vinnova och Rymdstyrelsen. www.esa-bic.se

Arctic Business Incubator
ABI är Sveriges nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av Vinnova och Framtidsbanken. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan. ABI stöttar idag 25 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega