Lyckad jobbmatchning för nyanlända

Mimers jobbmatchning i projektet Propellern har haft framgång med sina metoder för att snabbare få ut nyanlända i arbete eller studier.

Propellern kan nu se tillbaka på två års lyckat arbete. Andelen nyanlända som kommit in i jobb eller studier är 62 procent, vilket överträffar målsättningarna.

Mellan år 2016 till 2018 har totalt 133 personer genomgått jobb- och studiematchningsprojektet Propellern. Av dessa har 50 fått jobb och 32 har påbörjat studier.

Projektet ingår i Jobbpunkt Mimer och är ett samarbetsprojekt med Arbetsförmedlingen i Västerås med statlig finansiering.

Framgångsrika metoder
Propellerns metoder är en av framgångsfaktorerna. Projektet avslutades vid årsskiftet men metoden kommer fortsatt användas i ordinarie verksamhet.

Metoden bygger på tre delar:

  • Acceptera sin situation och livets nya förutsättningar.
  • Förstå att livet kan bli bra ändå.
  • Bygga nätverk och att lära sig språket.

Relationer och nätverk
– Resultatet är fantastiskt och överträffar vår målsättning som var 50 procent. Propellern har varit en mycket bra metod att följa. Men för att arbeta framgångsrikt i ett sånt här projekt behöver man bygga tillitsfulla relationer, man måste verkligen tycka om och lita på människor. Och vara generös med sina egna nätverk, säger Maria Lindelöf, projektledare.

Jobbpunkt Mimer och dess projekt Propellern drivs av bostadsföretaget Mimer i Västerås och är en del av företagets sociala hållbarhetsarbete för att utveckla stadsdelar samt förbättra levnadsvillkoren för såväl hyresgäster som övriga västeråsare.

Källa: Mimer

 

Fakta om Propellern

Projektet är ett samarbetsprojekt med Arbetsförmedlingen i Västerås med statlig finansiering och ingår i Jobbpunkt Mimer. Syftet är att kapa mediantiden för en nyanländ att komma i sysselsättning från 6-8 år till högst två år efter etablering. Aktuella personer ska vara inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin på Arbetsförmedlingen och ha avslutat etableringsperioden. Urval sker med hjälp av Arbetsförmedlingen. Deltagarna medverkar i minst 16 veckor varav 8 veckor består av föreläsningar, coachingssamtal, friskvård och andra aktiviteter. Resterande 8 veckor består av praktik.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega