Skärpta krav på elektroniska produkter

2021 skärps energikraven för ett tiotal produktgrupper. För belysning, bildskärmar samt kylar och frysar är beslutet redan fattat av EU.

Under december röstade EU igenom reviderade ekodesignförordningar för belysning, bildskärmar samt kylar och frysar. Nu skärps inte bara kraven på produkternas högsta tillåtna energianvändning. Dessutom införs nya krav på resurseffektivitet som ska underlätta produkternas reparerbarhet, återanvändning och återvinning, skriver Energimyndigheten.

I december och början av 2019 pågår en rad EU-omröstningar om nya eller reviderade ekodesignförordningar för ett tiotal produktgrupper. Först ut under december var belysning, bildskärmar samt kylar och frysar, vars förordningar röstades igenom under denna och förra veckan.

Reparation och återvinning
De nya förordningarna kommer att publiceras under våren 2019 men kraven börjar gälla först under 2021. Gemensamt för alla produkter är att de förutom skärpta krav gällande energiprestanda också får nya krav på resurseffektivitet.

– De nya kraven kommer att göra det lättare att reparera produkter, bland annat genom att säkerställa att det finns tillgängliga reservdelar som kan levereras snabbt. Dessutom ställer man nu krav på att produkterna ska vara lättare att återvinna. Tillsammans bidrar de nya kraven till att främja en mer cirkulär ekonomi, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.

Ny energimärkning
I samband med revideringen ändras även energimärkningen för samma produkter. Från år 2021 kommer den nuvarande märkningen med A+++ till G att ersättas av skalan A till G. Att man behöver sänka skalan beror på att produkter blivit allt mer energieffektiva.

– Detta visar på effekten av att ställa krav på energieffektivitet och kombinera det med energimärkningen. Även om våra produkter har blivit mycket mer energieffektiva de senaste åren så finns det fortfarande en stor potential till ytterligare effektivisering, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten.

Övriga berörda produkter
Under januari 2019 kommer följande produkter också att få nya eller skärpta krav:

  • Hushållstvätt
  • Hushållsdisk
  • Transformatorer
  • Externa nätaggregat
  • Elektriska motorer
  • Svetsmaskiner
  • Kyl och frys för handel

Källa: Energimyndigheten

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega