Så stoppar du skumma städföretag

Det nya initiativet FairPlay Städ tar emot information om oseriösa städbolag och för den vidare till rätt myndighet.

Misstänker du att ett städbolag har svartjobbare, skattefuskar, har medarbetare utan arbetstillstånd eller fuskar med arbetsgivaravgifter kan du tipsa FairPlay Städ.

Det nya initiativet har startats av Gesa Markusson, tidigare ombudsman på Fastighetsanställdas förbund, ett av fackförbunden som organiserar städare.

Bakom initiativet står branschorganisationen Städbranschen Sverige på ideell basis. Syftet är att bidra till tryggare och sundare arbetsplatser.

Anmäl misstankar
På FairPlay Städs hemsida kommer du att kunna göra en digital anmälan. Länken till sidan finner du i faktarutan nedan. Städbranschen Sverige håller i dagarna på att lägga upp ett digitalt formulär på FairPlay Städs hemsida.

Du kan även kontakta Gesa Markusson, styrelseledamot i Städbranschen Sverige med fokusområde ”vit bransch”. Hennes mejladress finner du nedan.

Gesa Markusson menar att städbranschen präglas av en omfattande ekonomisk brottslighet.

– Det är så in i baljan lönsamt, säger hon till tidningen Hotellrevyn.

Förebild i byggbranschen
Förebilden till FairPlay Städ finns i FairPlay Bygg som är byggbranschens samarbete mellan byggfack och byggarbetsgivare i Stockholm.

När Fair Play Bygg får in tips om oegentligheter görs en första utvärdering och sedan lämnas informationen till berörda myndigheter, till exempel Polisen, Arbetsmiljöverket och Skatteverket.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega