Så mycket går att återanvända

Var femte produkt som vi lämnar på återvinningscentraler är i så gott skick att den går att sälja på en andrahandsmarknad. Det visar en ny undersökning.

Avfall Sverige har låtit IVL Svenska Miljöinstitutet och företaget Envir göra en så kallad plockanalys av nära 17 000 enskilda produkter på två återvinningscentraler. Se länk till rapporten under artikeln.

– Den här studien ger bara en ögonblicksbild som man bör tolka med viss försiktighet, men den visar ändå tydligt att det går att återanvända mycket av det som slängs, säger Johan Hultén, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Fastighetsprodukter
Av de produkter som bedömdes som återanvändbara utgjordes det mesta av varor som inte så ofta hamnar i begagnathandeln: byggprodukter, verktyg och möbler till exempel.

För att dessa produkter ska nå marknaden behövs troligen nya affärsmodeller, exempelvis samarbete med nya aktörer för att nå nya målgrupper, menar rapportförfattarna. Ett exempel skulle kunna vara genom en andrahandsmarknad för byggmaterial till hemmafixare.

Farliga ämnen
Totalt sorterade projektdeltagarna över 15 ton avfall – nära 17 000 produkter bedömdes. Drygt 300 av dessa undersöktes även avseende farliga ämnen.

Ungefär hälften av avfallet bestod av återanvändbara produkter – som i vissa fall kan innehålla farliga ämnen – eller felsorterade förpackningar.

Resultaten av de kemiska analyserna ger inblickar i problematiken med farliga ämnen vid återanvändning. Farliga ämnen som bly, nickel och ftalater hittades i en betydande andel produkter, men i låga halter.

Källa: Avfall Sverige

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega