Vanliga lägenheter blir trygghetsboenden

Mona Bellini fikar i trygghetsboendets lokal på Virvelvindsgatan.

Familjebostäder i Göteborg gör om vanliga lägenheter till trygghetsboenden för äldre som även får tillgång till en gemensamhetslokal.

Det handlar om att bo kvar i sin vanliga lägenhet men ha tillgång till smarta lösningar för att förbättra tryggheten och bekvämligheten. Dessutom finns tillgång till en trevlig gemensamhetslokal för att kunna träffas och umgås.

Lägenheterna görs mer tillgängliga och anpassas med exempelvis elektroniskt dörröga, spisvakt och stödhandtag.

I botten på huset eller i närområdet finns en gemensamhetslokal där det arrangeras aktiviteter av en trygghetsvärd, så som jympa med efterföljande sopplunch, musikcafé med livemusik, spontan fika och goda samtal grannar emellan.

”Hur nöjd som helst”
– Jag är hur nöjd som helst! Lokalen är ljus och fin. De som jobbar här är jättetrevliga och snart ska vi börja med filmvisning – det ser jag fram emot, säger Mona Bellini, som bott 61 år i huset i på Virvelvindsgatan, som för ett år sedan blev ett trygghetsboende.

För att få bo i en trygghetslägenhet ska man ha fyllt 70 år. Förutom att lägenheten utrustas med smarta lösningar ska området runt huset vara lättillgängligt, med bänkar och bra belysning. Dessutom ska huset ha en bekväm hiss och entrédörrar ska kunna öppnas med automatiska dörröppnare.

– Det är populärt med trygghetsboende och vi försöker hitta nya områden över hela staden där vi kan erbjuda den här boendeformen, säger Annika Berntsson, boendeutvecklare på Familjebostäder.

Navet i samvaron
Annika Berntsson berättar att Familjebostäder i Göteborg sedan tidigare har trygghetsboenden i Kortedala, Högsbo och på Hisingen. Näst i tur står Siriusgatan i Bergsjön, Grevegården i Tynnered och Eriksbo.

– Navet är samvaron i gemensamhetslokalen. Aktiviteterna ser lite olika ut i de olika stadsdelarna. De som bor i trygghetsboendet är med och bestämmer program och önskar aktiviteter som sedan förverkligas och leds av trygghetsvärden. Jympa och musikcaféerna med livemusik har varit mest uppskattat hittills, säger Annika Berntsson.

Källa: Familjebostäder i Göteborg

Fakta om trygghetsboendet

I ett trygghetsboende bor man i sin vanliga lägenhet men har tillgång till smarta lösningar för att förbättra tryggheten och bekvämligheten i lägenheten. Lägenheterna görs mer tillgängliga och anpassas med exempelvis elektroniskt dörröga, spisvakt och stödhandtag. I botten på huset finns en gemensamhetslokal där det arrangeras aktiviteter.

  • För att bo i en trygghetsanpassad lägenhet ska man ha fyllt 70 år.
  • Lägenheterna utrustas med bland annat spisvakt, tittöga, duschplats och stödhandtag.
  • Området kring huset ska vara lättillgängligt och anpassat med exempelvis svaga lutningar, parkbänkar och bra belysning på kvällen.
  • Bekväm hiss med stödhandtag, sittmöjlighet och telefon.
  • Entré med en bänk och automatiska dörröppnare för tunga dörrar.
  • En lokal för gemensamma måltider, aktiviteter och samvaro, som skapas tillsammans med de boende.
  • Personal på plats under vissa tider för att hjälpa till med olika aktiviteter och bidra med sällskap.
  • Planlösning som gör det möjligt att bo kvar även om man skulle få en funktionsnedsättning, exempelvis har trösklar tagits bort.

Vill du veta mer?

Annika Berntsson
Boendeutvecklare på Familjebostäder
0730-33 33 89
annika.berntsson@familjebostader.se

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega