Har ni problem med hyresgäster som installerar handduschar i tvättställ på toaletter som saknar golvbrunn? Det undrar Pär Ihr, underhållschef på Tyresö Bostäder, och hoppas få svar från Förvaltarforums läsare i vårt nyöppnade diskussionsforum.
Hos Tyresö Bostäder har Pär Ihr och hans kolleger upptäckt att det blir allt vanligare att hyresgäster installerar handduschar i utrymmen som inte är avsedda för det. Det gäller framförallt i lägenheter där toaletten är avskiljd från badrummet. Ofta upptäcks det i samband med att någon skada uppstår.
Finns överallt
– Handduschar är billiga att köpa och finns i många olika butiker men kan orsaka flera olika problem, säger Pär Ihr. Jag undrar om fler i branschen upplever att det är ett problem och hur man i så fall hanterar det? Informerar man hyresgästerna om riskerna eller skickar man bara en faktura när skadan väl är skedd?
Tyresö Bostäder har i huvudsak drabbats av tre olika sorters skador orsakade av handduschar. Det vanligaste är kanske att det uppstår fuktskador sedan slangarna läckt eller människor blaskar med vatten på golv som saknar våtrumsskydd.
Rör som spricker
En inte helt ovanlig skada uppstår när handduscharna monteras så att de ständigt står under vattentryck.
– Slangarna är inte gjorda för att hålla tryck över tid och riskerar därför att gå sönder att läcka. Men det kan även orsaka tryckstötar som sätter rör och ledningar i gungning – som i värsta fall medför att kopplingar går isär eller rör spricker, säger Pär Ihr.
Dessutom kan en felaktigt kopplad slang orsaka en återströmning mellan kallt och varmt vatten så att varmvattnet i en hel trappuppgång slås ut.
– Det innebär obehag för många hyresgäster och riskerar även att ta lång tid att felsöka.
Gå ut med information?
Tyresö Bostäder har i flera fall fakturerat hyresgäster som orsakat fuktskador på grund av handduschar. Men kostnaden drabbar i slutänden ofta fastighetsägaren eftersom hyresgästen saknar hemförsäkring eller flyttar någon annanstans.
– Vi funderar nu på att gå ut med någon allmän information till alla hyresgäster, och det är därför jag är nyfiken på att höra hur andra bostadsbolag gör, säger Pär Ihr. Upplever ni att detta är ett problem? Vad gör ni i så fall åt det och hur hanterar ni det när det uppkommer skador?
Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se
Nu öppnar vi Förvaltarforums diskussionsforum där du kan diskutera allt som rör ditt arbete och yrkesrollen. Be om råd, komma med tips eller kanske tycka till om någon av våra artiklar. För att kunna ta del av eller vara med i diskussionen behöver du först registrera dig och sedan se till att vara inloggad.
Så här ser registreringsrutan ut: