Byggsektorn har stora möjligheter att minska sina koldioxidutsläpp oavsett vilket byggmaterial som används. Det visar en LCA-studie av klimatpåverkan från flerbostadshus, som jämför byggande i betong, massivt trä och blandkonstruktioner med betong, trä och stål.
Studien baseras på ett referenshus i Hökarängen i Stockholm. I analysen ingår hela livscykeln för fem olika byggsystem – utvinning av material, materialtillverkning, byggproduktion, fast inredning, transporter, bruksskedet och en tänkt framtida rivning av byggnaden.
Allt ingår i analysen
– Studien är unik på så sätt att allt som går åt till att bygga, förvalta och i framtiden riva byggnaden ingår i analysen. Resultatet beskriver hur stor klimatpåverkan är med den teknik och de material vi har idag. Det möjliggör jämförelse mellan olika alternativ och underlättar för branschen att välja rätt material vid rätt tillfälle, säger Martin Erlandsson, LCA-expert på IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Den här studien tar ett viktigt steg framåt genom att visa hur livscykelanalys kan användas för att hitta stora, konkreta klimatförbättringar för varje projekt, säger Tove Malmqvist, docent inom hållbart byggande vid KTH och vetenskaplig ledare för FoU-projektet.
Klimatneutralitet år 2045
Finansieringen av projektet har möjliggjorts av Svenska byggbranschens utvecklingsfond, SBUF, Stiftelsen IVL, regeringskansliet och medverkande bolag. De övergripande resultaten presenterades nyligen på ett seminarium arrangerat av Sveriges Byggindustrier.
– Byggsektorns mål är att uppnå klimatneutralitet år 2045. Detta är beskrivet i en färdplan och fortsatt arbete kräver en öppen diskussion kring samverkan, teknikskiften och innovationer, säger Birgitta Govén, energiexpert på Sveriges Byggindustrier.
Exempel på förbättringar
Projektresultat har förankrats i en bred referensgrupp med representanter från alla material och olika aktörer i byggsektorn.
– Syftet är att visa dagens klimatprestanda för olika byggplattformar och ge exempel på förbättringar som kan vidtas i varje system, säger Johnny Kellner, energi- och klimatstrateg, med bakgrund hos JM och Veidekke.
Ladda ned en kortversion av rapporten här. Slutrapporten ska vara klar den 30 september.
Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet
Martin Erlandsson, martin.erlandsson@ivl.se, tel. 010-788 65 30
Tove Malmqvist, tove.malmqvist@abe.kth.se, tel. 08-790 85 53